Gmail krijgt een extra functie, maar dat geldt niet voor iedereen

Tech Wesley Akkerman 20 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Google rolt vanaf nu een nieuwe, extra functie uit voor Gmail-gebruikers die gebruikmaken van een account waarvoor ze betalen (accounts die vallen onder G Suite). Hangouts for Workspace is al een tijdje op z’n retour en nu is diens vervanger beschikbaar. Het gaat om de functionaliteit die Chat and Rooms genoemd wordt.

Google heeft veel (al dan niet geïntegreerde) communicatiediensten (gehad), die vroeg of laat een verandering doormaken. Datzelfde geldt voor de klassieke Hangouts voor Chat and Meet. In 2018 werd aangekondigd dat die dienst in tweeën opgedeeld wordt: een app voor berichten en een app voor video.

Nieuwe functie voor Gmail

De veranderingen vinden eerst plaats voor betalende gebruikers. Voorheen viel dat onder Workspace, nu is dat G Suite. Voor de veranderingen heeft Google een vijfdelig plan, dat nu in fase vier zit. Bedrijven die ‘Chat and classic Hangouts’ gebruiken worden omgezet naar ‘Chat Preferred’. Dat begint vanaf deze week.

Gmail logo
Gmail-logo (Afbeelding: Google)

De meeste bedrijven zijn in het derde kwartaal aan de beurt. Admins kunnen zich hier nog voor afmelden, maar later dit jaar wordt de overstap wel verplicht. Op dat moment worden alle klanten overgezet naar het nieuwe systeem en kan niemand dus meer gebruikmaken van de functies zoals ze nu beschikbaar zijn.

Wat verandert er dan?

De veranderingen gelden voor Gmail op het web. Zij krijgen op een gegeven moment een melding om hun scherm te verversen, in een gele balk bovenin. Na het herladen zijn de chatopties links verandert naar Chat en Rooms. Heel kort gezegd zijn dit de zakelijke opties die Google aanbiedt, zoals Slack en Microsoft Teams.

Op Android en iOS krijgen gebruikers ook een melding in de app van Gmail. Na het herstarten van de app worden de nieuwe opties gepresenteerd. De app krijgt twee extra tabs onderin. De klassieke mobiele app en website van Hangouts blijft voorlopig werken, maar de vraag is nu: voor hoe lang nog?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Google

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen