Google bestaat 25 jaar, maar deze producten halen dat niet

Tech Jeroen Kraak 27 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Google bestaat 25 jaar en is een van de grootste bedrijven ter wereld. Toch is niet elk product of elke dienst die het bedrijf heeft gelanceerd een succes gebleken. Sommige van deze producten zijn inmiddels vergeten en worden niet meer gebruikt.

Google is een innovatief bedrijf dat regelmatig nieuwe diensten en producten op de markt brengt. Helaas kan niet alles als een succes worden beschouwd. Soms was het bedrijf te vroeg met een product, terwijl het met andere producten juist te laat was.

@wantnl

Deze smartwatch gaat DERTIG DAGEN mee op een lading 🤯 #withings #ifa23 #ifa2023 #gadgets

♬ origineel geluid – WANT

5 Producten die niet meer terugkomen bij Google

Maar wat zijn nu de meest opvallende mislukkingen van Google gedurende zijn 25-jarige bestaan? Hier zijn ze:

#1 Google Glass (2013-2015)

Terwijl Apple nu succes boekt met de Apple Vision Pro, was Google een van de eerste bedrijven die met een slimme bril op de markt kwam. Het was echter te vroeg voor dit innovatieve product.

De Google Glass had een prijskaartje van $1.500. De bril kon informatie weergeven via een klein scherm, wat handig was voor navigatie en het lezen van e-mails zonder een telefoon te gebruiken. Maar de ingebouwde camera in het midden was destijds een groot probleem. Mensen voelden zich constant bekeken, wat uiteindelijk leidde tot het einde van het product.

Google Glass tech 2019
De Google Glass (Afbeelding: Google)

#2 Google Stadia (2019-2023)

Waar Google Glass te vroeg kwam, arriveerde  Stadia juist te laat. Deze gamingconsole bood toegang tot verschillende games voor een vast maandelijks bedrag, vergelijkbaar met Xbox Game Pass en PlayStation Plus.

Toch had Stadia verschillende nadelen. Niet alleen zagen games er beter uit op Xbox en PlayStation, maar het aanbod was ook veel groter op die platforms. Het feit dat je alleen een Chromecast nodig had om te gamen, was niet voldoende. Uiteindelijk heeft het bedrijf de stekker uit Stadia getrokken.

Stadia
Stadia. (Afbeelding: Google)

#3 Google+ (2011-2019)

Het bedrijf had ooit de droom om de concurrentie met Facebook aan te gaan. Het startte met Google+, waarbij je posts toe kon voegen aan collecties. Zo creëerde je verschillende tijdlijnen en konden anderen kiezen welke collecties ze van jou wilde volgen.

Het bedrijf heeft het acht jaar lang geprobeerd, maar een groot succes werd het niet. Uiteindelijk besloot de grote G om in 2019 de stekker eruit te trekken.

google +
(Afbeelding: Google)

#4 Loon (2014-2021)

Waarbij Elon Musk met Starlink satellieten in de ruimte inschiet om overal ter wereld internet aan te bieden, had Google een ander plan. Het wilde overal ter wereld internet aanbieden door middel van ballonnen.

Deze ballonnen, die een enorme hoogte zouden bereiken, werden nooit populair, waardoor het niet meer interessant was om hiermee door te gaan.

Google Loon
(Afbeelding: Alphabet)

#5 Makani (2006-2020)

Google heeft ook nog een ander proefballonnetje gehad dat niet helemaal goed is gegaan. Het bedrijf bestond al in 2006 en uiteindelijk nam Google het in 2013 over. Het bedrijf wilde windenergie opwekken door middel van vliegers.

Volgens Google was ondanks sterke technische vorderingen het commercieel te gevaarlijk om ermee door te gaan. Er zijn trouwens nog veel meer producten die de 25ste verjaardag hebben gehaald. Deze zijn hier te vinden.

Makani
(Afbeelding: Makani)

Google flights helpt je met deze functie aan nog goedkopere vliegtickets

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen