Google gaat apps downloaden aantrekkelijker maken met nieuwe feature

Apps Wesley Akkerman 17 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Google werkt op dit moment achter de schermen aan een optimalisatiefunctie voor het downloaden en installeren van applicaties vanuit de Play Store. De functionaliteit maakt gebruik van crowdsourcing en kan zodoende achterhalen wat de meest populaire functies zijn die een app in de downloadwinkel aanbiedt. Deze worden vervolgens als eerste binnengehaald.

Androidapplicaties worden steeds groter en gebruiken steeds meer data. Dat is goed om te weten voor je abonnement, maar ook voor je beschikbare ruimte. Nu blijkt dat Google dat probleem mogelijk wil oplossen door een nieuwe functionaliteit te introduceren. Dat schrijft althans de redactie van de website 9to5Google.

Google wil appinstallaties beter maken

De website heeft ontdekt dat het bedrijf werkt aan een optimalisatiefunctie voor het installeren van apps uit de Play Store, de downloadwinkel van Android. De functie maakt gebruik van crowdsourcing en kan zo achterhalen welke functies binnen een app juist wel of niet populair zijn.

Google Android 10 Google Pixel 4 Google Assistant
Google geeft een steuntje in de rug (Afbeelding: Johannes Eisele / AFP)

De functie zou zelfs al live zijn in Google Play onder Menu > Instellingen, maar wij hebben hem nog niet gezien. Op de supportpagina schrijft het bedrijf zelf dat wanneer veel mensen hier gebruik van maken, appinstallaties geoptimaliseerd kunnen worden en sneller werken voor alle gebruikers.

In welke gevallen kan dit handig zijn? Voor een socialmedia-app, bijvoorbeeld. Dan kun je alvast door de beschikbare content bladeren, terwijl de opties voor het plaatsen van content ondertussen toegevoegd worden. Ook games voor mobiele apparaten kunnen hiervan profiteren.

Xbox doet dit al

Zo zien we bijvoorbeeld op Xbox-consoles dat games na een (klein) deel downloaden, al opgestart kunnen worden. In sommige gevallen kun je ook al (delen van) het eerste level of binnen een open wereld spelen, terwijl de game in kwestie rustig op de achtergrond binnengehaald wordt. Dan kan ook op een smartphone.

Google Chrome verzamelt ongelofelijk veel gegevens: zo los je het op!

Vooralsnog is het niet echt duidelijk of de minst populaire onderdelen van apps helemaal niet of pas op een later moment gedownload worden — al lijkt ons aannemelijk dat het om de laatste optie gaat. Alleen dan komt zo’n soort functie natuurlijk helemaal tot z’n recht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

9to5Google

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen