Deze unieke Google-feature is eindelijk beschikbaar binnen Chrome

Apps Wesley Akkerman 18 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Google Chrome kan voortaan direct ondertiteling toevoegen aan audio- en videobestanden op het web. Die functie was voorheen exclusief weggelegd voor de Pixel-smartphones, evenals de telefoons van Samsung. Nu zit de functie ook in de browser, met als doel de toegankelijkheid van het web vergroten.

Google brengt zijn real-time captionfunctie genaamd Live Captions, voor directe ondertiteling, nu dus naar meer platformen. Iedereen die de Chrome gebruikt als browser kan audio en video van ondertiteling voorzien, zo spotte XDA Developers als eerste. De functie maakt hiervoor gebruik van machine learning.

Google geeft ondertiteling

De functionaliteit zorgt ervoor dat er ondertiteling aan audio en video toegevoegd wordt waar voorheen geen ondertiteling beschikbaar was. Daarmee wordt het web wederom een stuk toegankelijker dan voorheen het geval was, aangezien doven en slechthorenden zo meer kunnen meekrijgen.

Wanneer je de functie activeert, dan komt er automatisch een verplaatsbaar venster in beeld te staan met daarin de tekst van de audio of video. De functie heeft een beetje vertraging en ook moeite met snelle praters of stotteraars. Maar over het algemeen is het nog steeds een indrukwekkende functie.

Google Chrome.
Helaas wordt Nederlandse nog niet ondersteund. (Afbeelding: Screenshot YoutTube)

Je kunt Live Captions van Google in Chrome ook gebruiken wanneer je het geluid niet aan wil of kunt zetten, terwijl je wel een video of podcast luistert. Zo kun je toch meekrijgen wat er gezegd wordt, zonder dat iemand last heeft van de audio die afgespeeld wordt (wanneer je geen headset hebt, bijvoorbeeld).

Live Captions in Chrome

Vooralsnog werkt Live Captions alleen voor de Engelse taal. Momenteel is het niet bekend wanneer Google andere talen gaat ondersteunen. Mocht je de functie willen uitproberen, dan heb je de meest recente versie van Google Chrome nodig. Je vindt Live ondertiteling onder Instellingen > Geavanceerd > Toegankelijkheid.

Chrome
Zo zet je live ondertiteling aan. (Afbeelding: Screenshot Chrome)

Live Captions werden voor het eerst geïntroduceerd met de bèta van Android 10 en kwam daarna exclusief naar Pixel- en Galaxy-smartphones. Nu de functionaliteit beschikbaar is voor Google Chrome, krijgt een veel groter publiek toegang tot de handige toegankelijkheidsoptie.

Google Chrome verzamelt ongelofelijk veel gegevens: zo los je het op!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen