Google Drive: zo zet je dark mode aan voor alle bijbehorende apps

Apps Lisanne Beijen 16 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Het is geen geheim dat het gebruik van dark mode op je apparaten aangenamer is voor je ogen dan een wit scherm. Zeker wanneer je naar het scherm van je smartphone kijkt in een onderbelichte ruimte of na zonsondergang. Naast vriendelijker voor je ogen, is dark mode ook vriendelijker voor de batterij van je toestel. Oké, het voordeel voor de batterij van bijvoorbeeld je smartphone is minimaal, maar iedere procent winst is mooi meegenomen. Genoeg reden dus om dark mode in te stellen op je apps, waaronder Google Drive.

Als je een Android smartphone hebt dan kun je ervoor kiezen om de systeem brede dark mode in te schakelen. Je kunt er ook voor kiezen om dark mode individueel in te schakelen bij je Google apps. Dit kun je bijvoorbeeld doen wanneer je de meeste apps op je smartphone overdag graag in de lichte modus wilt zien, maar Google Sheets altijd in dark mode wilt bekijken. Zo schakel je dark mode in voor je individuele Google Apps.

Dark mode in de Google Drive app

Open de Google App, bijvoorbeeld Google Drive, waarvan je het thema wilt aanpassen >> Klik op het menu (de horizontale lijntjes) in de linkerbovenhoek. >> Selecteer ”Settings” >> Bijna bovenaan de pagina zie je de link voor het thema. Klik hier op ”Choose theme”.

De verschillende thema’s die je hier kunt kiezen zijn ”Dark”, ”Light” en ”System default”. Voor het dark theme kies je dus ”Dark”. Een kind kan de was doen.

Google Drive logo
Google Drive (Afbeelding: Google)

Nog een handig trucje

Dark mode is niet altijd handig. Zo is het in sommige gevallen om een document in Google Sheets ofd Google Docs in de light mode de zien. Bijvoorbeeld om te zien hoe het document er voor iemand anders uitziet, of om te zien hoe het document eruit ziet als het geprint wordt. In dit geval hoef je niet de complete instellingen van de app te veranderen. Het is namelijk mogelijk om vanuit het document te switchen naar de light mode.

Dit doe je door op de drie puntjes in de rechterbovenhoek van je beeldscherm te klikken >> Klik op ”View in light theme” om het document in het ‘wit’ te bekijken.

Om weer te switchen naar de dark mode voer je dezelfde handelingen uit, alleen klik je nu op ”View in dark theme”.

Google Chrome Dark Mode Windows 10
Google Chrome in het donker (Afbeelding: Google)

Switchen naar de light mode kan overigens alleen als Google Drive, Google Docs of een andere Google app het dark theme als standaard heeft ingesteld, of wanneer de app het system default gebruikt en die default het dark theme is. Gebruik je het light theme voor een app? Dan is de functie om vanuit een document naar het dark theme te schakelen niet beschikbaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen