Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Apps 11 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Google maakt een einde aan deze iconische YouTube-feature

Google laat voortaan niet meer zien hoeveel dislikes een YouTube-video op het platform krijgt. Dat getal verdwijnt van alle platformen. Met deze stap hoopt het bedrijf dat contentmakers geen last meer hebben van mensen die een video massaal ‘disliken’. Dat getal heeft namelijk invloed op het aantal kijkers van de video.

Het is niet zo dat de knop voor het ‘disliken’ van een video compleet verdwijnt. Als je een video nog steeds stom vindt, om wat voor reden dan ook, dan kun je nog steeds op die knop drukken. Wat kijkers echter niet meer kunnen zien, is het getal dat onder de knop staat. Het getal onder de likeknop blijft wel behouden.

Google verwijdert dislikegetal van YouTube

Bovendien is het zo dat het getal onder de dislikeknop nog steeds zichtbaar is voor de makers van de video. Via het dashboard van YouTube Studio staat het getal tussen alle andere analytische gegevens. Dat dat getal niet meer openbaar is, moet voorkomen dat mensen in groepen massaal video’s gaan ‘disliken’.

YouTube concurreert
Het logo van Youtube op een telefoonscherm. (Afbeelding: ANP)

YouTube, onderdeel van moederbedrijf Google, benadrukt dat deze verandering door niemand geforceerd is. Het bedrijf besloot dit zelf te doen, om de makers van video’s te beschermen. Waarschijnlijk doet het platform dit om makers bij zich te houden, nu de concurrentie toeneemt van onder meer TikTok en Instagram.

Statement van YouTube

“We verwijderen de dislikeknop, omdat we de verantwoordelijkheid hebben over onze videomakers”, aldus een vertegenwoordiger tegenover de redactie van Techcrunch. “Vooral kleinere contentcreators hebben last van intimidatie en dislike-aanvallen.” En dat is waar het platform met deze middelen dus iets tegen doet.

De genoemde verandering voert Google vanaf vandaag door op alle platformen waar je YouTube op gebruikt. Het maakt dus niet uit of je de dienst gebruikt via een browser, smartphone of televisie: het getal onder de dislikeknop verdwijnt en voorlopig is er niets wat je daar aan kunt doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Techcrunch

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!