Google Maps beschermt automobilisten vanaf nu tegen ongelukken

Google Maps is in zijn dagelijkse gebruik al een zeer fijne app, die je voorziet van de juiste informatie om op de plaats van bestemming te komen. Daarmee is het ook een app die veel wordt gebruikt om te navigeren in de auto.

Daarbij heb je nu al het voordeel dat Google Maps je voorziet van informatie op het gebied van files en geeft dan een alternatieve route aan. Maar daar blijft het niet bij.

Google Maps wil ongelukken voorkomen

Want de mensen achter Google Maps hebben het plan om een nieuwe functie toe te voegen aan de app. Eentje die vooral bedoeld is om eventuele ongelukken te voorkomen. De makers kunnen vanaf de data die zij verzamelen namelijk aflezen wat de plekken zijn waar automobilisten over het algemeen snel en hard wordt geremd. En dat kan dan weer een indicatie zijn dat dat een plek is waar ongelukken kunnen gebeuren. Want wie hard afremt moet maar hopen dat de andere weggebruikers dat ook door hebben en niet tegen je op knallen. Via de app worden dit soort plekken straks vermeden. Volgens Auto-Evolution zou dankzij deze aanpassing zo’n 100 miljoen situaties waarbij er hard wordt geremd en er gevaar ontstaat voorkomen kunnen worden. En dat zorgt dus voor heel wat minder ongelukken. Dit is wat Google er zelf over zegt:

For example, if there’s a sudden increase in hard-braking events along a route during a certain time of day when people are likely to be driving toward the glare of the sun, our system could detect those events and offer alternate routes.

Google Maps Waze functie
Maps in de auto (Afbeelding: Unsplash / Isaac Mehegan)

Voor iedereen

De nieuwe update voor Google Maps zal als het goed is tegelijkertijd beschikbaar worden gesteld voor iPhone en Android en dan kun je het daarna waarschijnlijk makkelijk koppelen aan zoiets als Car Play. Voor het verzamelen van dit soort gegevens maakt Google overigens gebruik van de smartphones van gebruikers. Dankzij de accelerometers en gyroscopes is het mogelijk om remacties te detecteren en die vervolgens in de app te verwerken. Daarbij moet wel nog rekening gehouden worden met in hoeverre de smartphone goed stevig ligt, Wanneer hij in de bekerhouder zit, kan hij makkelijk bewegen en wordt er data gedetecteerd. Via AI wordt dat er uit gefilterd, waardoor er uiteindelijk goede informatie overblijft.

Google Maps zet zich met gloednieuwe feature in voor een beter milieu

Reageer op artikel:
Google Maps beschermt automobilisten vanaf nu tegen ongelukken
Sluiten