Google Nest Hub: 5 beste functionaliteiten voor een betere nachtrust

Smart Home Mark Hofman 10 mei 2021
Leestijd: 7 minuten

Vorige maand zag de nieuwe Google Nest Hub het daglicht. Het Amerikaanse bedrijf zag dat het vorige model voornamelijk in de slaapkamer werd gebruikt en speelde er vervolgens op in. Hoe goed heeft het bedrijf dat gedaan?

Om je een goed beeld te kunnen geven van deze nieuwe Nest Hub zijn we er een aantal weken mee aan de slag gegaan. In dit artikel zetten we de vijf beste functionaliteiten op een rij om je te laten zien hoe goed de hub presteert.

Google Nest Hub: 5 features voor in de slaapkamer

De Google Nest Hub is een uitstekend product dat voornamelijk in de slaapkamer lijkt te scoren. Google heeft ons daarom ook het nieuwste model gegeven, zodat wij zelf konden testen hoe goed dat precies in zijn werk gaat. Bij WANT geloven we dat de consument heel goed weet wat een bepaald product te bieden heeft en daarom steken we onze reviews net iets anders in. We kijken in onze testperiodes niet alleen naar wat een product is, maar zijn echt opzoek naar de opvallende zaken. Zo ook op het gebied van de Google Nest Hub.

Google kondigt nieuwe Nest Hub aan met unieke slaapmeter (en meer!)

We zetten in dit artikel vijf functionaliteiten op een rij die, wat ons betreft, uitstekend zijn voor in de slaapkamer. Benieuwd wat het product verder te bieden heeft, dan verwijzen we je graag door naar het bovenstaande artikel.

#1 Kom helemaal tot rust

Het maakt niet heel veel uit waar je rustig van wordt. Of je nu graag luistert naar muziek, podcasts of luisterboeken: de Google Nest Hub biedt het allemaal. Door middel van de Home-app is het namelijk mogelijk om je favoriete diensten te koppelen aan het apparaat. Vervolgens is het, dankzij het scherm en de speakers, mogelijk om deze voor het slapengaan nog even te consumeren. Lekker in slaapvallen met rustige jazz: het is mogelijk!

Naast het feit dat het mogelijk is om zelf content te consumeren, is het ook mogelijk om de Google Assistent een prettige nachtrust te wensen. Wanneer je dat doet zal er een wekker gezet worden (indien dat nodig is) en worden er rustgevende geluiden afgespeeld. Ik geef toe: de één is wat fijner dan de ander, maar de optie is in ieder geval ideaal. Zeker gezien Sleep Sensing (hieronder meer) ervoor zorgt dat de muziek stopt zodra jij lekker ligt te slapen. Geloof me als ik je vertel dat het echt heel fijn is.

Google Nest Hub review
Het scherm past zich aan (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#2 Google Nest Hub is dé slaapmeter

Sleep Sensing is zonder twijfel de fijnste slaapmeter die ik in tijden heb gezien. De Google Nest Hub is, net als recente Pixel-smartphones, voorzien van speciale sensoren. Hierdoor detecteert de hub je bewegingen, waardoor het meten van je slaap geen extra apparaten vereist. Je hoeft niets om je pols te dragen of op een speciaal matje te liggen om je slaap te kunnen meten. Iets dat de Google Nest Hub overigens beter doet dan menig ander apparaat.

Het apparaat zorgt er namelijk voor dat je niet alleen te zien krijgt of je goed geslapen hebt of niet. Dat is namelijk iets dat je zelf ook wel kunt bedenken. Wat de Google Nest Hub doet is simpelweg analyseren hoe diep je slaapt, hoe vaak je wakker bent geworden en hoe jij je in je slaap gedraagt. Dat laatste is vooral indrukwekkend, omdat het apparaat je ademhaling bijvoorbeeld goed in de gaten houdt. Als jij opeens heel veel begint te hoesten in je slaap of veel snurkt zal de Google Nest Hub dit registeren. Zo kun je vroegtijdig achter onderliggende kwaaltjes komen en dat is wel heel fijn.

Sleep Sensing lijkt op het eerste gezicht erg indrukwekkend te zijn, al moet je wel in het achterhoofd houden dat er nog veel stappen gezet moeten worden. Zo ben ik in de afgelopen weken toch echt een paar keer wakker geworden in de nacht en heb ik de tijd duidelijk gezien. De volgende ochtend gaf de meter aan dat ik op die tijdstippen gewoon sliep. Niet helemaal accuraat, dus. Net als dat het apparaat mijn vriendin in het gelijk stelt dat ik ontzettend veel snurk in de nacht. Daar klopt natuurlijk helemaal niets van…of toch wel.

Hou er overigens wel rekening mee dat Sleep Sensing dit jaar nog gratis te gebruiken is op de Google Nest Hub. Vanaf volgend jaar wordt dit een betaalde dienst.

Google Nest Hub review
Genoeg informatie! (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#3 De gouden tip voor jou!

Ik wil graag nog even doorgaan op het verhaal achter Sleep Sensing. Zoals ik al zei tilt de Google Nest Hub de slaapmeter naar een hoger niveau. Zo meet de hub niet alleen hoe je slaapt, maar probeert het de boel ook te verbeteren. Enerzijds doet het apparaat dit dus door onderliggende kwaaltjes eventueel bloot te leggen, maar anderzijds ook door de gebruiker een aantal tips te geven.

De gegevens die, volledig veilig, verzameld worden leveren je namelijk een aantal adviezen op. Deze adviezen zijn afkomstig van de American Academy of Sleep Medicine en helpen jou bij een betere nachtrust. De organisatie richt zich namelijk op slaapgeneeskunde en doet ontzettend veel onderzoek naar de relatie tussen slaap en gezondheid. Met behulp van jouw gegevens is het mogelijk om een advies op maat te krijgen, waardoor jij je slaap aanzienlijk kunt verbeteren. Garantie dat dit ook echt lukt is er niet, maar misschien zit er voor jou wel de gouden tip tussen!

#4 Google Nest Hub past zich aan

Het is best wel fijn dat de Google Nest Hub zich aanpast aan zijn omgeving. Weinig mensen hebben namelijk zin om te slapen met een ontzettend fel scherm naast zich. Daarom is het fijn om te weten dat het apparaat de helderheid van het scherm aanpast. Uiteraard geen unieke functionaliteit, maar daardoor zeker niet minder belangrijk.

Zodra jij in de avond naar bed gaat zul je zien dat het scherm praktisch uit staat. Je kunt nog goed lezen wat er staat als het nodig is, maar hebt er alles behalve last van. Wanneer de Nest Hub meer licht in de kamer detecteert wordt hier dus logischerwijs ook rekening mee gehouden, zodat je alles ook bij het wakker worden goed kunt lezen!

Vergeet de Google Assistent overigens ook geen goedemorgen te wensen. Wel zo netjes!

Google Nest Hub review
Het scherm past zich aan (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#5 Voor ieder wat wils

De Google Nest Hub biedt voor ieder wat wils. Zo is dit apparaat fantastisch voor de slaapkamer, omdat meer dan één persoon er gebruik van kan maken. Zo is het mogelijk om meerdere wekkers in de slaapkamer te zetten. Als jij dus een half uur eerder op moet staan hoef jij je geen zorgen te maken dat je partner zich niet verslaapt.

Daarbij is het overigens ook mogelijk om de boel in te stellen zoals jij dat zou willen. Wil je wakker worden met een wekker, muziek of liever een wake-up light? Het kan allemaal!

Google Nest Hub: kopen of laten liggen?

De nieuwe Google Nest Hub is gericht op de slaapkamer en is wat dat betreft echt een aanwinst te noemen. Ondanks het feit dat Sleep Sensing misschien nog niet zo nauwkeurig is als het zou moeten zijn, blijft dit wel echt een goede toevoeging. De kalmerende geluiden, de hulp van de Google Assistent, de manieren waarop alles naar wens is in te stellen en de vele opties met betrekking tot het bedienen van je huis: het zorgt ervoor dat dit een erg prettig apparaat is.

Google Nest Hub review
Speaker van de hub (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Wie het vorige model in huis heeft staan zal niet zo snel hoeven upgraden. Wie bij het vorige model twijfelde moet dit keer zijn kans grijpen. En twijfelde jij nog niet,  maar heb je wel interesse? Dan kan ik met een gerust hart zeggen dat je de nieuwe Google Nest Hub, voor €99,99, echt moet overwegen. Het is een prettig apparaat waar je iedere euro, zonder enige twijfel, uit gaat halen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen