Google Pixel 8 Pro: een heerlijke telefoon die nog (lang) niet compleet is

Tech reviews Jeroen Kraak 12 okt 2023
Leestijd: 5 minuten

Google heeft een nieuw vlaggenschip: de Pixel 8 Pro. WANT-redacteur Jeroen Kraak mocht hem de afgelopen week onder handen nemen en hij vertelt je wat hem opvalt.

Vorig jaar mochten we in Nederland voor het eerst kennismaken met de Google Pixel-lijn. De 7 en 7 Pro kwamen naar Nederland en wisten grote indruk op mijn collega Mark Hofman te maken. Net zoals de iPhone is ook de Pixel een jaarlijkse traditie, en dus komen de 8 en 8 Pro naar Nederland. Maar moet je hem kopen of kun je hem beter laten liggen?

@wantnl

De nieuwe Playstation 5 is hier 🔥🔥🔥 #playstation #playstation5 #playstation5slim #games #gaming

♬ original sound – WANT

Google Pixel 8 Pro aan de buitenkant

Van de buitenkant lijkt de Google Pixel 8 Pro precies op de 7 Pro. Google heeft zijn unieke ontwerp van de camera behouden, en ook qua grootte is de telefoon hetzelfde. Toch zijn er wel een paar kleine dingen anders. Zo kiest het bedrijf nu voor een plat scherm. Daarnaast is gekozen voor een matte achterkant, iets wat Apple met de iPhone ook heeft gedaan. Ideaal omdat het geen vingerafdrukken achterlaat. Ook heeft het toestel nu ronde hoeken.

De Google Pixel 8 Pro ligt erg fijn in de hand. Ik heb zelf niet de grootste handen, maar toch is die prima bedienbaar. Bovendien voelt de smartphone ook niet zwaar aan in de hand, fijn aangezien die met een scherm van 6,7-inch toch behoorlijk groot is.

Aan de buitenkant naast de camera zie je ook een donker rondje. Dit is een speciale temperatuursensor waarmee je – logisch – de temperatuur kunt meten van verschillende dingen. Helaas is deze niet geschikt om lichaamstemperatuur te meten, omdat die daarvoor niet geschikt is. Het is een leuke gimmick, maar toen ik hem gebruikte, merkte ik niet dat het voor mij echt een toegevoegde waarde had. Hoe vaak meet je nu de temperatuur van je koffie of een schaaltje met vla als je niet Rob Geus heet?

Het scherm

Het scherm heeft een variabele refreshrate van 1 tot 120 Hz. Hierdoor kun je ervoor kiezen om het always-on scherm te gebruiken, omdat één verversing per seconde natuurlijk minder energie kost dan 120 verversingen.

Wanneer je Android 14 precies op je smartphone kan verwachten
(Afbeelding: WANT/Jeroen Kraak)

Daarnaast biedt het scherm een piekhelderheid van 2400 nits. Het zorgt ervoor dat je alles kunt lezen, zelfs met felle zon. In de meest zonnige situatie, wat natuurlijk afgelopen week lastig te testen was, kon ik alles precies lezen.

Lang leve AI

Aan de binnenkant van de Google Pixel 8 Pro vinden we de Tensor 3 chip. Net zoals Apple maakt ook Google zijn eigen chip. Ideaal aangezien het hem precies kan ontwerpen zoals het wil, en daar kom ik dan ook meteen tot de kern van de zaak: AI. Een speciaal gedeelte van de chip is namelijk daarop gericht.

Google wil de telefoon vooral inzetten als een telefoon voor AI. Het presenteert het zo en heeft veel functies daarvoor in de pijplijn zitten.

En dat is dan een ander punt bij de telefoon: veel ontwikkelingen zitten nog in de pijplijn. Sommige functies zijn helaas niet beschikbaar in Nederland, zoals de functie waarmee je Google telefoontjes van onbekende nummers laat beantwoorden, om zo geen last te hebben van spam-bellers. Veel andere functies zitten dan weer in de pijplijn, en daarbij is het wachten wanneer deze precies uitkomen. Het is dan ook jammer dat deze er niet meteen zijn.

Zo wil Google Bard aan Assistent toevoegen. Hiermee wordt dus AI gecombineerd met de zaken die je aan je telefoon vraagt. Het heeft dus in de toekomst echt overal een antwoord op, en dat maakt het veel makkelijker. Deze functie moet dit jaar nog naar de Pixel 8 Pro komen, maar het is dan net zoals bij andere functies weer de vraag of deze niet alleen voor Engelstalige landen beschikbaar is.

Google Pixel 8 Pro 3
Zelfs huisdieren zet je ontzettend scherp op de foto. (Afbeelding: WANT/Jeroen Kraak)

Toch heeft het bedrijf al een aantal nieuwe AI-functies naar de telefoon gebracht. Zo is er eentje waarbij je de gezichten op een groepsfoto kunt veranderen. Wees niet bang, het is nog steeds dezelfde persoon, maar het algoritme kan ervoor zorgen dat je er op je best uitziet. Heel fijn, maar stiekem toch ook een beetje creepy als iedereen er continu perfect uitziet.

AI in de camera

Daarnaast is het bewerken van foto’s nog makkelijker geworden op de Google Pixel 8 Pro. De magische gum werkt nog beter en het is zelfs mogelijk om de lucht op de achtergrond van de foto te veranderen in de magische editor. Zo creëer je precies de setting op een foto die je wil.

Ook kun je nu nog makkelijker video’s bewerken door middel van AI. Zo komt daarin ook een functie voor de magische gum en is het zelfs mogelijk om geluiden in de omgeving te filteren. Zo hoef je dus niet opnieuw te beginnen met filmen wanneer er bijvoorbeeld een vrachtwagen of een politieauto met sirene langskomt.

De camera zelf

Over foto’s gesproken: de camera is ook weer een stap omhoog gegaan in kwaliteit. In totaal heeft het drie lenzen aan de achterkant: hoofd-, groothoeklens- en een telefotocamera. Vooral de groothoeklens lijkt een behoorlijke stap te hebben gemaakt met de foto’s. Die heeft betere lenzen, waardoor kiekjes in het donker nog beter zijn.

Google Pixel 8 Pro foto
(Afbeelding: WANT/Jeroen Kraak)

Ook zoomen op de camera’s van de Google Pixel 8 Pro werkt heerlijk. De nieuwe telefotocamera heeft 5 keer optische zoom. Hiermee leg je onderwerpen nog beter vast. De digitale zoom is bovendien verbeterd. Deze kan een foto door middel van de AI-software nog scherper maken.

Houd er trouwens wel rekening mee dat je voor deze en andere AI-functies wel verbonden moet zijn met het internet.

De Google Pixel 8 Pro is er vooral voor de toekomst

Maar ook andere hardware doet het prima op deze telefoon. De batterij houdt het makkelijk een dag uit. Daarnaast is het ook gewoon mogelijk om de batterijoptimalisatie aan te zetten. Hierbij zorgt de smartphone ervoor dat apps zuiniger draaien. Wel moet je soms oppassen dat dit niet voor elke app heel handig is. Je wil er bijvoorbeeld niet te laat achterkomen als er iemand voor je deur staat, als je bijvoorbeeld een digitale deurbel hebt.

Helaas is er ook wat minder aan de Google Pixel 8 Pro. Het bedrijf verhoogt namelijk de prijs ten opzichte van de 7 Pro. Voor de telefoon ben je straks 1.099 euro kwijt. Een flinke prijs, maar er is toch wel iets positiefs over te melden. De telefoon krijgt namelijk 7 jaar software- en beveiligingsupdates. Zo kun je er echt een lange tijd mee doen en krijg je dus tot 2030 de nieuwste Android-versie.

Dit zijn de nieuwe Google Pixel 8 en Pixel Watch 2

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen