Google weet veel van je, maar zo ontsnap je aan het algoritme

Apps Dennis Mons 21 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Google grabbelt maar al te graag veel van je persoonlijke informatie bij elkaar. Dus ook info die je helemaal niet wilt delen zoals een telefoonnummer, of andere zaken die je uit Google Search wilt halen: bijzonder privacy-gevoelig dus. Via de Google-app op Android is dat nu mogelijk. WANT-redacteur Dennis Mons legt uit hoe.

Dat Google veel van je weet, is een ding dat zeker is. Menigeen vindt dat niet zo boeiend, want ze ‘hebben toch niet te verbergen’. Maar laten we eerlijk zijn, sommige dingen wil je toch echt niet delen met de wereld. En dat kan je dus laten verwijderen.

Verdedig je privacy in Google

Geef eerlijk toe: je hebt vast en zeker jezelf wel eens gegoogeld. Dat is vaak leuk om te doen, puur om een beetje je digitale slakkenspoor na te gaan. Dan duikt ineens een piepjonge versie van jezelf op vanwege je profielfoto op MySpace, of lees je belachelijk slechte haiku’s terug die je op een of andere vaag platform postte in je creatieve studententijd.

Google Search privacy
Alle uitleg krijg je in de nieuwe functie van de app (Afbeelding: Google)

Iets minder grappig is als ineens je huisadres, bankrekening of telefoonnummer opduiken, of gênante foto’s, video’s, of zelfs posts van kwaadwillenden (ik spreek uit ervaring, en kreeg het aan de stok met een grote groep anonieme trollen die mijn adres overal gingen posten). Dit soort gevoelige informatie, ‘personally identifiable information’ (PII) genoemd, wil je toch niet graag online tegenkomen?

Google biedt soelaas met nieuwe functie

Vooropgesteld: Google biedt niet de mogelijkheid om die informatie daadwerkelijk te verwijderen van de sites waar dit gepost is. Daarvoor moet je toch echt contact opnemen met de beheerder van desbetreffende site. Wat je met de nieuwe functie wél kunt doen is de zoekgigant verzoeken deze informatie niet meer te tonen in de zoekresultaten.

De functie is nog niet voor iedereen beschikbaar, maar je zou kunnen kijken of deze wel al op jouw Android-telefoon is verschenen. Ga hiervoor naar de Google-app en tik op je profielfoto. Indien je de functie kunt gebruiken verschijnt er een Resultaten over jou-optie. Hierin zie je wat de mogelijkheden zijn om bepaalde informatie te verwijderen.

  • Het toont mijn persoonlijke contactinformatie
  • Het toont mijn contactinformatie met kwade intent
  • Het toont andere persoonlijke informatie
  • Het toont illegale informatie
  • Het is oud

Mocht je tijdens het browsen dus privacy-gevoelige informatie van jezelf tegenkomen die je wilt laten verdwijnen, zie je een overlay met drie stippen bij het zoekresultaat. Dat zorgt voor het Resultaten over jou-menu en bovenstaande instructies hoe je die info kunt laten verdwijnen in Google Search.

Op de hoogte blijven

Wanneer je weer terug gaat naar de Google-app krijg je daar een overzicht van je verzoeken, de progressie van aanvragen en welke er goedgekeurd zijn. Het hoeft dus niet te betekenen dat Google alle aanvragen inwilligt.

Google Search privacy
Op deze manier is dit ook mogelijk (Bron: Google)

Mocht je functie nog niet hebben dat biedt Google je een andere manier aan om je info uit de zoekmachine te laten verwijderen via de pc. En dat doe je via deze pagina.

Wil je nog meer je privacy veilig stellen, dan kan dat met de onderstaande Chrome-tips!

Google geeft je in Chrome nog meer opties voor privacy

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen