Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Apps 16 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Google gaat WhatsApp achterna en maakt Android-functie nog veiliger

Waarschijnlijk gebruik je voor het versturen van berichten WhatsApp. Google wil je op andere gedachten brengen met een nieuwe functie voor Android.

We sturen elke dag flink wat berichten naar vrienden en familie. Dat kan over vanalles zijn. Van wat je gaat eten tot een analyse over het Nederlands elftal tijdens het EK. Hiervoor gebruiken we eigenlijk allemaal WhatsApp, maar er zijn inmiddels vrij veel alternatieven zoals Signal en Telegram. Google heeft een ander alternatief: Android Messages.

Android Messages

Android Messages is natuurlijk niet nieuw. De berichtenapp van Google bestaat al een tijdje. Nu komt het bedrijf met een interessant functie waarmee het je wil verleiden om over te stappen. In een blogpost maakt Google bekend dat het met end-to-end encryptie komt om je berichten te beschermen.

End-to-end encryptie is belangrijk bij het versturen van berichten. Het zorgt ervoor dat niemand mee kan kijken. Alleen de verzender en de ontvanger hebben de sleutel om het te ontcijferen. Apps als WhatsApp en Signal hebben de functie al.

Meer nadruk op privacy door Google

Met de functie voor Android Messages is Google al een tijdje bezig. In november van het afgelopen jaar paste het de feature al toe in een betaversie van de berichtenapp. De functie wordt nu mogelijk voor 1-op-1-gesprekken waarbij beide gebruikers de feature hebben geactiveerd. Als de encryptie actief is, zie je een klein slot-icoontje naast de verzendknop.

De nieuwe functie voor Android Messages is geen verrassing. Bij Android 12 lijkt Google meer dan ooit de focus te liggen op privacy.

“Het maakt niet uit wie je berichten stuurt, de informatie die je deelt is persoonlijk. End-to-end-encryptie zorgt ervoor dat je gesprekken nog veiliger zijn. Niemand kan meelezen,” schrijft Google in haar blog. Toch blijft Google nog wel wat achter bij WhatsApp, want daar zijn ook groepsgesprekken beschermd. Aan die functie moet Google nog werken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!