[REVIEW] GoPro Hero 8 Black: actiecamera met vlogambities

Gadgets Dominick Vietor 6 jan 2020
Leestijd: 9 minuten

GoPro heeft een nieuwe Hero op de markt gezet en belooft een hele rits aan verbeteringen. Tijd om eens te kijken of de GoPro Hero 8 Black echt zo indrukwekkend is als het merk doet vermoeden. In deze GoPro Hero 8 Black review lees én zie je alles over de nieuwste GoPro.

De grootste veranderingen: meer focus op vloggen, een ingebouwde mount, modulaire accessoires en nóg betere beeldstabilisatie. Daarnaast is de app geüpdatet zodat je nu makkelijker een leuke edit van je filmpjes moet kunnen maken. In de software van de GoPro Hero 8 Black zelf zijn de nodige extra opties toegevoegd en de interface is vereenvoudigd. Genoeg om te bespreken in deze review dus. Check snel de video hieronder, of lees verder onder de video.

Geen zin om te lezen? Check dan onze videoreview hieronder. De tekst gaat verder onder de video.

Bekend ontwerp met handige extra

Het ontwerp van de GoPro Hero 8 Black is in principe niet erg verrassend. Hij heeft – zoals je dat van een GoPro gewend bent – een klein statusschermpje voorop, een groter touchscreen achterop en een tweetal knoppen. Die zijn makkelijk in te drukken; bij de opnameknop lukt dat ook als je bijvoorbeeld handschoenen aan hebt. Top.

GoPro Hero 8 Black review voorkant
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Verder is de Hero 8 Black stevig, waterdicht en voorzien van een grote lens aan de voorkant. Aan de zijkant zit een klepje waar de batterij, geheugenkaart en usb c-oplader ingaan. Het enige dat ik daarop aan te merken heb, is dat dat klepje er redelijk makkelijk afvalt als hij open staat. Irritant, maar geen drama. De batterij is overigens niet zo best: als je een paar uur over de piste raast en daarbij veel filmt is het wel voorbij met de pret. Ik had liever een wat dikkere camera met idem batterij gezien, maar gelukkig kun je het probleem met een powerbank of extra accu vrij eenvoudig oplossen.

Nieuw is dat uit de onderkant van het cameraatje twee pootjes kunnen klappen. Daarmee kun je direct een verbindingsstukje op de GoPro schroeven; je hebt dus geen lelijk en onhandig hoesje meer nodig om de camera ergens op te bevestigen. Een erg fijne ontwikkeling wat mij betreft.

GoPro Hero 8 Black mount
De GoPro Hero 8 Black op een skihelm gemonteerd met de ingebouwde mount (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Bediening vernieuwd

De bediening van de GoPro Hero 8 Black is vernieuwd tegenover zijn voorganger. De interface is nu wat overzichtelijker, en bovenal voorzien van verschillende capture presets. Standaard zijn dat ‘Standard’, ‘Activity’, ‘Slo-Mo’ en ‘Cinematic’. Die kun je zelf naar behoeven aanpassen en je kunt ook eigen presets toevoegen. Het concept daarvan is handig, want het zorgt ervoor dat je in verschillende situaties eenvoudig de goede set instellingen kunt vinden.

GoPro Hero 8 Black interface
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Wat ik niet handig vind, is dat je instellingen alleen kunt aanpassen via die presets. Film je in full HD, en wil je even overschakelen naar 4K? Dat kan alleen door een andere preset die wel in 4K staat te selecteren, of door de instellingen van je preset aan te passen. Een simpele switch voor de meest gebruikte instellingen zou handig zijn.

Natuurlijk zul je de Hero 8 Black over het algemeen niet bedienen via het schermpje. Tijdens veel activiteiten is dat simpelweg niet mogelijk. Gelukkig gaat de bediening ook blind aardig goed, voor zover dat kan. Met piepjes geeft de camera feedback wat er gebeurt; om op te nemen hoef je alleen op de grote knop bovenop te drukken.

Je kunt ‘m ook met spraak bedienen, wat handig is als je er even niet goed bij kunt. Het werkt niet vlekkeloos, maar wel goed genoeg om bruikbaar te zijn. Enige nadeel: je moet de spraakcommando’s (alleen in het Engels) goed kennen; als je er een beetje van afwijkt gebeurt er niks.

Tot slot kun je de Hero 8 Black met je smartphone bedienen. Handig als hij bijvoorbeeld bovenop je skihelm staat maar je toch wilt zien wat er gebeurt. Die zit functioneel goed in elkaar, maar hij is wel vrij traag en heeft vaak wat moeite met verbinding maken. Het lukt uiteindelijk wel, maar het is niet optimaal. De desktop-app (voor editen en foto’s overzetten) is nog erger: het is mij überhaupt niet gelukt mijn Dell XPS 15 de Hero 8 Black te laten herkennen. Een potje Googlen leert dat ik zeker niet de enige ben. Dat kan dus beter.

GoPro Hero 8 Black app
Verschillende capture presets in de GoPro app (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Vloggen met mods

Voor het eerst positioneert GoPro een camera niet alleen als actioncam, maar ook als vlogcamera. Daarvoor heeft het merk een aantal modulaire accessoires bedacht: de Media Mod, Display Mod en Light Mod. De Media Mod is een soort case met een ingebouwde shotgun microfoon, audiojack voor een externe microfoon en twee cold shoes voor extra accessoires. Die heb je ook nodig om de Display Mod en Light Mod, waarvan de functie voor zich spreekt, aan te sluiten. Zet je al die mods erop en monteer je hem op een statief, dan heb je een volledige en vooral erg compacte vlog-kit.

GoPro Hero 8 Black vlog setup
De volledige vlog-setup van de Hero 8 Black (Afbeelding: GoPro)

Ook zonder dat kitje kom je trouwens een heel eind. De ingebouwde micrfoon van de Hero 8 Black is verbeterd tegenover zijn voorgangers en kan de wind beter wegfilteren. Je hoort nog steeds wel wind, maar het geluid is al met al best goed.

Om te zorgen dat het beeld van je vlogs niet vervormd is, heeft GoPro ‘digitale lenzen’ toegevoegd. Je kunt kiezen uit een smalle beeldhoek die vergelijkbaar is met een standaard smartphonecamera, een iets bredere beeldhoek die er nog aardig onvervormd uitziet en twee super brede beeldhoeken. Die laatsten zijn natuurlijk vooral handig als je de Hero 8 Black als actioncam gebruikt. Overigens is het wel zo dat alle smallere beeldhoeken tot stand komen door een uitsnede van de sensor te maken; vooral bij de smalste merk je duidelijk dat de beeldkwaliteit minder wordt.

Kwalitatief zijn de vlogs van de Hero 8 Black dan ook niet vergelijkbaar met die van een fatsoenlijke vlogcamera. Maar de beeldkwaliteit is wel acceptabel, en het is natuurlijk een groot voordeel dat het cameraatje zo klein en makkelijk te bedienen is. Benieuw hoe zo’n vlog gemaakt met de Hero 8 Black eruit ziet? Check de video hieronder!

Nóg stabieler beeld

Dan de core functie van de Hero 8 Black: het vastleggen van actie. Om dat nóg beter te doen, heeft GoPro onder de naam Hypersmooth 2.0 de beeldstabilisatie verbeterd. Die beeldstabilisatie werkt nu in alle framerates en resoluties, dus ook als je 4K of slow motion filmt. En ik moet zeggen: het werkt uitstekend. Ik heb de Hero 8 Black gebruikt tijdens skiën en motorcrossen, en in beide gevallen levert dat mooie stabiele beelden op.

GoPro Hero 8 Black review uitgelicht
Tijdens het skiën blijft het beeld perfect stabiel (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Mocht het nodig zijn kun je de beeldstabilisatie met het Boost-knopje nog sterker maken, maar in de praktijk levert dat niet heel veel verschil op. Gelukkig hoeft dat ook niet. Een andere leuke stabilisatie-extra in de app is dat je het beeld vast kan hangen aan de horizon, zodat het altijd recht blijft. In veel gevallen zal dat een onnatuurlijk beeld opleveren, maar soms komt het van pas.

De GoPro Hero 8 Black heeft nog wat extra’s gekregen in zijn opnamefuncties. Zo kun je met Timewarp 2.0 automatisch het beeld versnellen naar een niveau dat bij de situatie past en kun je met Live Burst 90 foto’s maken waarvan je achteraf de beste kiest. Livestreamen via de app kon al, maar gaat nu ook in full HD-kwaliteit. Voor mij persoonlijk zijn al die functies niet erg relevant trouwens, maar het is fijn dat GoPro extra mogelijkheden biedt.

Mooie video’s, makkelijke edits

Dan het belangrijkste: de beeldkwaliteit. Die is uitstekend. Althans: de GoPro Hero 8 Black maakt vooral erg mooie filmpjes. Ze hebben mooie kleuren en een hoge dynamische range. Dat zorgt er, samen met die eerder genoemde stabiliteit, voor dat actiebeelden er erg goed uitzien. Perfect zijn ze echter niet: de scherpte en vooral details hadden best wat beter gemogen. Maar in de categorie actioncams ga je niet veel beters vinden en bovendien maken die zaken niet zo heel veel uit bij snelle beelden.

Ga je vloggen, dan wordt het een ander verhaal. Je ziet bijvoorbeeld dat huid door de beeldverwerking van deze GoPro ‘gladgestreken’ wordt en zijn detail verliest. Dat doet een fatsoenlijke vlogcamera beter. Wat dat betreft heeft de Hero 8 Black kwalitatief dus nog wel wat te winnen.

GoPro Hero 8 Black app edit
Een filmpje editen gaat makkelijk in de GoPro app (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Het grootste probleem van actioncams is over het algemeen dat je er wel makkelijk veel beelden mee schiet, maar daar vervolgens niks mee doet. GoPro probeert dat op te lossen door eenvoudige edits in de app mogelijk te maken, en doet dat redelijk goed. Je kunt volledig automatisch een filmpje in elkaar laten draaien, waarbij je zaken als de achtergrondmuziek en de stijl kunt uitkiezen. Je kunt ook werken met highlights, die je achteraf in je filmpjes kunt toevoegen of al tijdens het filmen kunt opslaan door ‘that was sick’ te zeggen. Je kunt ook volledig handmatige edits maken in de GoPro-app trouwens, maar kleine kans dat je dat gaat doen.

Laat je het zware werk aan de app over, dan komen er met weinig moeite best leuke filmpjes uit. Zeker als je ze zelf nog een beetje tweakt achteraf: beelden die de app gekozen hebt die jij niet interessant vind kun je eenvoudig verwijderen. Met behulp van artificial intelligence zal het ongetwijfeld in de toekomst mogelijk zijn om betere en interessantere edits automatisch te genereren, maar ook nu al heeft GoPro die edit-functie best goed voor elkaar.

GoPro Hero 8 Black review conclusie

De GoPro Hero 8 Black is niet goedkoop: je betaalt krap €400 voor de actiecamera. Maar dan krijg je wel wat. De Hero 8 Black is uitgebreid, heeft een handig ontwerp met zijn ingebouwde mount en maakt mooie en stabiele beelden. De bediening is handig en het is fijn dat je met de app eenvoudig edits van je beelden kan maken.

GoPro Hero 8 Black voorkant
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Ik had wel graag een wat grotere batterij gezien en de verbinding van de app houdt ook wat te wensen over. Het vlog-avontuur van GoPro is op zich leuk: zeker met mods heb je een erg compacte, simpele en complete vlogcamera in handen met deze Hero 8 Black. Helaas is de beeldkwaliteit voor een serieuze vlogcamera redelijk matig, daar zitten dus nog groeimogelijkheden.

Je moet de Hero 8 Black dus echt primair als actioncam kopen. In die rol doet hij uitstekend zijn werk en is hij beter dan wat GoPro ooit gehad heeft. Aanrader dus. Interesse? Je koopt de GoPro Hero 8 Black bijvoorbeeld bij Bol.com.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen