Gelekte Grand Theft Auto 6-beelden minder goed nieuws dan je denkt

Games Jeroen Kraak 21 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

GTA 6, oftewel Grand Theft Auto 6, is misschien wel dé game waar de meeste mensen naar uitkijken. Uitgelekte beelden lijken dus misschien wel goed nieuws, maar het tegendeel is waar. Het zorgt voor ontzettend veel nadelen.

GTA is een van de meest populaire gamereeksen in de wereld. Je kunt bijna geen gamer vinden die het vijfde deel uit de serie niet heeft gespeeld. Het grote wachten is dus op GTA 6. Dankzij een hacker kregen we de eerste beelden te zien. Het lijkt goed nieuws te zijn dat we eindelijk wat zien, maar het heeft grote nadelen.

Wachten op GTA 6

Wij zijn natuurlijk allemaal heel nieuwsgierig wanneer  Grand Theft Auto 6 uitkomt en willen er alles over weten. Toch is dat niet altijd een goed idee. Er zijn namelijk genoeg goede redenen om dat niet te doen. Niet alleen kan een spel in de loop der tijd flink veranderen, ook kan het de druk op makers flink verhogen. Neem bijvoorbeeld Cyberpunk 2077 die veel te vroeg uitkwam door de enorme hype en wat een compleet fiasco werd.

Toch is er een groot verschil met bijvoorbeeld een Cyberpunk 2077. De GTA 6 informatie is naar buiten gekomen door een hacker. Deze heeft een flink aantal game-beelden naar buiten gebracht. Overigens zijn deze beelden waarschijnlijk nog van een vroege fase. Dat lijkt misschien leuk om te zien, maar er schuilt een gevaar achter.

De geheime James Bond-game van GTA 6-maker Rockstar die nooit kwam
Artwork (Afbeelding: Rockstar)

Het gevaar van de broncode van GTA 6

De hacker zegt niet alleen beelden van GTA 6 in handen te hebben, maar ook de broncode en andere onderdelen. Die broncode is belangrijk, want het zijn eigenlijk de bouwstenen van de game. Hiermee maken de ontwikkelaars hun game uniek. Het op straat brengen van die code heeft dan ook grote gevolgen.

Het makkelijk namaken van GTA 6 door middel van de code is natuurlijk een van de opties. Toch is dat niet het grootste gevaar. Dat zit ‘m juist in de informatie die vrijkomt. Hierin kunnen kwaadwillende aan de slag, waardoor de broncode weer veranderd moet worden. Denk aan valsspelers, of nog erger, hackers die de game manipuleren om gegevens van jou te verzamelen. Dat betekent flinke vertraging van Grand Theft Auto 6.

Grand Theft Auto 5 GTA 5
GTA 5 (Afbeelding: Rockstar Games)

Rockstar niet het enige slachtoffer

De GTA 6-hack is natuurlijk een grote schok in de gamewereld, maar staat zeker niet op zichzelf. De afgelopen tijd zijn meer uitgevers het slachtoffer geworden van diefstal. Zo kwamen er recent beelden van Diablo IV naar buiten en zagen we deze maand ook nog informatie naar buiten komen over de Assassin’s Creed-games.

Gamebedrijven moeten dus nog betere maatregelen nemen om hun eigendom te beschermen en nog voorzichtiger moeten zijn. Dat kost dus nog meer tijd en geld. Iets wat dus ook gevolgen kan hebben voor de gebruiker.

Xbox Game Pass in september: PlayStation-exclusive en 9 andere games

Hoewel GTA 6 nog geen releasedatum heeft, lijkt de hack voor flinke vertraging te zorgen. Gezien de andere uitgevers er ook last van hebben is het een nieuwe realiteit in het gamelandschap geworden. Iets waar we allemaal rekening mee moeten houden. Uitgever Take 2 doet er inmiddels alles aan om de beelden van Grand Theft Auto 6 offline te halen.

Geduld is een schone zaak voor Grand Theft Auto 6

Lekken er dus vroege beelden uit van GTA 6, die nog niet overtuigend zijn, dan betekent het dus niet automatisch dat de hele game slecht wordt. Ook die negatieve houding kan weer zorgen voor vertraging, of uitstel. Vooral AAA-games (de grootsten) zijn miljoenenprojecten.

Het kan zorgen dat een bedrijf de hele game in de prullenbak smijt, waardoor we nooit het spel te zien krijgen. Een negatieve atmosfeer rond een game verander je niet zomaar, dus dan wil de maker het risico beperken.

Nieuwe beelden van Grand Theft Auto 6 en andere games lijken dus leuk, maar zorgen vooral voor valse verwachtingen en flinke vertragingen. Laten we dus als gamer gewoon wachten tot wanneer een maker het zelf het best vindt om beelden uit te brengen. Dan maar iets meer nieuwsgierig, maar we krijgen onze games wel op tijd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen