Jelle van Es
Jelle van Es Games 16 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

GTA Online krijgt dankzij slimme fan kortere laadtijden

GTA Online, de online modus van GTA 5, wordt nog altijd massaal gespeeld. Toch is niet alles perfect in de game. Zo zijn de laadtijden belachelijk lang.

Maar daar wordt nu iets aan gedaan. En dat is vooral te danken aan een fan die met de game is gaan klooien en er achter kwam dat de laadtijden behoorlijk verkort kon worden. Die oplossing gaat Rockstar Games nu zelf doorvoeren in GTA Online.

GTA Online krijgt kortere laadtijden

Het gaat om een GitHub-gebruiker die bekend staat onder de naam tostercx. Op zijn pc duurde het maar liefst zes minuten voordat GTA Online was opgestart. En dat zou te maken hebben met een zogenaamde JSON file die slechts 10 MB groot was. Maar daarin zaten 63.000 items. Elke keer als er een item werd gevonden, begon de check opnieuw, waardoor er bijna 2 miljard checks gedaan moesten worden voordat de game was geladen. En dat is dus behoorlijk veel. Ook hielp het niet dat de game maar van een enkele core van de CPU het laden deed. Hij zou de code zelf hebben gefixt en de laadtijden verlaag naar iets minder dan twee minuten. Dat is nog steeds lang, maar een flinke vooruitgang.

GTA Online Peyote
GTA Online (Afbeelding: Rockstar Games)

En dat heeft Rockstar Games nu ook door. Zij hebben aangegeven dat ze de oplossing van tostercx hebben bestudeerd en er achter zijn gekomen dat door aanpassingen de laadtijden van GTA Online inderdaad verkort kunnen worden op de pc. Dat zal in de nabije toekomst in een update worden verwerkt, zodat alle gamers op de pc kunnen genieten van lagere laadtijden. Hoeveel korter die daadwerkelijk gaat worden, dat is niet bekend.

Beloning

Daarnaast is het mooi om te zien dat tostercx voor zijn werk een beloning krijgt uit het zogenaamde Bug Bounty-programma. Dat is eigenlijk een programma die bedoeld is om beveiligings- en privacy-problemen bij de ontwikkelaar aan te kaarten. Maar in dit geval vond men het wel zo eerlijk om hem te belonen. Hij krijgt zodoende 10.000 USD op zijn rekening gestort.

GTA 5 op de PlayStation 5 en Xbox Series X wordt geen simpele port

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!