Mark Hofman
Mark Hofman Reviews 15 mrt 2021
Leestijd: 4 minuten

Ixpand Wireless Charger Sync: deze oplader maakt direct een backup

Draadloze opladers zijn er in vele vormen en maten. Waar de één beschikt over maximaal laadvermogen is de ander bijvoorbeeld compact. Maar een draadloze oplader die direct een backup maakt van je smartphone, die zagen we nog niet eerder. Dit is de Ixpand Wireless Charger Sync.

Met een adviesprijs van €102,99 is de Ixpand Wireless Charger Sync vrij prijzig, maar is hij iedere euro waard? Ik ging een tijdje aan de slag met de oplader en vertel het je in deze review!

De Ixpand Wireless Charger Sync

Western Digital weet met de Ixpand Wireless Charger Sync een bijzondere oplader op de markt te brengen. Naast het feit dat jij je smartphone draadloos op kunt laden, is het ook mogelijk om direct een backup van die telefoon te maken. De Ixpand Wirless Charger Sync is beschikbaar met 128GB en 256GB aan opslagcapaciteit genoeg om al je kostbare foto’s en bestanden op te slaan. Maar is het de moeite waard?

Met een adviesprijs van €102,99 mag je veel verwachten van een dergelijk apparaat. Al helemaal gezien je voor een paart tientjes goede opladers op de kop kunt tikken. Toch geeft de backup mogelijkheid een unieke twist aan de oplader, al zet ik zo mijn vraagtekens bij hoe erg dat nodig is in de huidige markt.

Ixpand Wireless Charger Sync
Laden en backuppen tegelijkertijd! Ixpand Wireless Charger Sync

iCloud en Google Drive zetten druk

Wie een aantal jaar geleden een dergelijke oplader tegen zou komen, zou zonder twijfel onder indruk zijn geweest van het backup-aspect. Maar we leven in een tijd waarin diensten als iCloud en Google Drive ervoor zorgen dat we altijd en overal bij onze foto’s, notities en bestanden kunnen.

Het is tijdens het gebruik van de Ixpand Wireless Charger Sync duidelijk geworden dat ik weinig voel voor een extra backup. Zeker gezien de backup via de app van Western Digital gemaakt wordt. Ja, de backup is hierdoor op veel verschillende platformen te gebruiken maar de meerwaarde ontgaat me een beetje. Zeker gezien ik die extra stap ook kan zetten door een backup op mijn PC of Mac te maken.

Apple zag onder druk van de FBI af van end-to-end iCloud encryptie

De doelgroep voor een dergelijk product zal klein zijn. Al helemaal, omdat het product nogal wat haken ogen heeft.

Ixpand Wireless Charger Sync heeft aardig wat haken en ogen

Ondanks het feit dat ik geen grote markt zie voor een dergelijk product, moet ik wel objectief naar het apparaat blijven kijken. Daarom heb ik de backup-functionaliteit even weggelaten en gekeken naar hoe goed deze draadloze lader is in een markt die bomvol zit. Het oordeel: het is niet zo’n denderend product.

Ten eerste is de Ixpand Wireless Charger Sync een fysiek grote oplader. De markt heeft wat dat betreft veel compactere opties te bieden en het verschil is wat dat betreft wel erg groot. De technologie die erin verwerkt zit zal deze grootte nodig maken, maar het maakt de oplader zeker niet aantrekkelijk. Daarbij zijn er ook een aantal zaken in de dagelijkse gebruik die me tegenstaan.

Ixpand Wireless Charger Sync
Laden maar! (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Je smartphone ligt eigenlijk al vrij snel verkeerd op de oplader. Dit zorgt ervoor dat je telefoon, zonder dat je het in sommige gevallen niet opvalt, niet oplaadt. Het is bij de Ixpand Wireless Charger Syncdus wel de bedoeling dat je dit extra goed checkt. Daarbij produceert de oplader een hoge pieptoon tijdens het opladen, waardoor deze niet fijn is om in de slaapkamer te hebben staan bijvoorbeeld.

Verder moet ik eerlijk zeggen dat het vermogen van 10W me niet tegenstaat, maar dat dit voor de prijs van €102,99 wel erg minimaal is. Ook hiervoor moeten we naar de rest van de markt kijken.

Voor wie is dit product dan wel?

De Ixpand Wireless Charger Sync lijkt geen product te zijn voor de algemene consument, dus voor wie is dit wel interessant?

Wie daadwerkelijk interesse heeft om buiten de standaard diensten om een backup te maken, zit goed met deze draadloze oplader. Simpelweg, omdat het twee functionaliteiten vervuld. Wanneer je de telefoon draadloos oplaadt is het dus ook mogelijk om een backup te maken en dat kan voor sommige mensen wel fijn zijn. Wat dat betreft werkt de dienst ook uitstekend en heb ik er niet zoveel op aan te merken. Daarbij wordt bijna iedere smartphone ondersteunt, wat superfijn is.

Ixpand Wireless Charger Sync
Groot ding (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Ixpand Wireless Charger Sync: kopen of laten liggen?

De toon van deze review geeft het misschien al weg, maar de Ixpand Wireless Charger Sync kun je wat mij betreft beter laten liggen. De oplader vervult twee functies, maar voor beide geldt eigenlijk hetzelfde: er zijn betere opties.

Wie geen zin heeft om het opladen van zijn telefoon en maken van backup apart uit te voeren, die zit hartstikke goed. De consument die simpelweg opzoek is naar een goede draadloze oplader, met eventueel een unieke functionaliteit, heeft simpelweg betere producten om uit te kiezen.

Het is niet zozeer dat Western Digital de plank misslaat als je het idee wegzet tegen de uitvoering. Alleen is het idee, in de huidige markt, gewoon niet heel goed…

Cijfer: 3/10

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!