Helldivers en Ghost of Tsushima: PlayStation is flink aan het prutsen

Games Rik Claessen 18 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

PlayStation maakt met nieuwe regels het leven van fans van Helldivers 2 en Ghost of Tsushima onnodig zuur. Daar moeten ze mee oppassen.

Je krijgt het bijna niet verzonnen, maar gamers in het razendpopulaire Helldivers 2 – dat draait om gebieden veroveren – moesten zich massaal verdedigen tegen een vijand uit onverwachte hoek: PlayStation.

Sony wilde dat alle spelers van Helldivers 2, ook de mensen op PC, zich zouden aanmelden via een PlayStation Network-account. Dat schoot bij veel gamers in het verkeerde keelgat en Sony krabbelde verslagen terug. Overwinning voor de gamers! Of toch niet: Sony keert terug met nóg een naaistreek. Dit keer zijn fans van Ghost of Tsushima de pineut.

Helldivers 2 verloor bijna alle fans door PlayStation

Helldivers 2 is sinds zijn release een van de grootste games. Zowel op Steam als op de PlayStation 5 en Xbox loggen dagelijks miljoenen spelers in om planeten vol insecten en robots overhoop te schieten. Maar van de ene op de andere dag ging dat niet zomaar meer. Alle gamers op PC moesten opeens een PlayStation Network-account aanmaken.

Of je nou dus een PlayStation 5 had staan of een peperdure gamecomputer, een PSN-account was verplicht. Fans van Helldivers 2 protesteerde massaal en binnen enkele dagen draaide Sony de verandering terug, tot grote opluchting van veel gamers. Helaas bleef het daar niet bij.

Helldivers en Ghost of Tsushima: PlayStation is flink aan het prutsen
(Afbeelding: Sony Interactive Entertainment)

Ghost of Tsushima, een van dé beste games op de PlayStation, is sinds zijn release ook beschikbaar op PC. Maar nu niet meer: in ruim 200 landen is het spel niet meer online te spelen. Zowel op PlayStation als via Steam. Gelukkig is het grootste gedeelte van de game singleplayer en kan het nog wel gespeeld worden. Toch is het zuur voor fans van het anders nagenoeg perfecte spel.

Dit is waarom Sony wil dat je een account maakt

Geniet Sony van het treiteren van zijn fans? Waarschijnlijk niet. Al het gedoe rondom het PlayStation Network-account ontstaat door juridische regels. Het heeft allemaal te maken met rechten rondom de spellen die Sony uitgebracht heeft. Helldivers 2 en Ghost of Tsushima zijn zoals je al raadt uitgebracht door Sony.

Sony verkoopt ook deels zijn rechten voor de games aan Steam. Daardoor kunnen deze games voor PlayStation ook gespeeld worden door PC-gamers. Daardoor zitten de gebruikers indirect verbonden aan het PlayStation Network, ook al hebben ze zelf geen PlayStation 5. Nu is het zo dat er in een heleboel landen om wat voor reden geen toegang is tot het PlayStation Network (PSN).

Ghost of Tsushima
Ghost of Tsushima (Afbeelding: Sony)

Nu staat er ergens in de regels dat gamers in landen waar géén PSN mogelijk is, dus ook geen gebruik mogen maken van de diensten van Sony. Dat betekent dus géén Ghost of Tsushima of Helldivers 2 voor landen zoals Pakistan, Bangladesh, Suriname en Syrië.

PlayStation moet oppassen met zijn uitbreiding

Dit juridische geneuzel komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Het is al langer bekend dat PSN niet toegestaan is in allerlei landen. De reden dat het nu opeens voor gedoe zorgt is omdat Sony steeds meer aan het uitbreiden is. Het bedrijf wil ook geld verdienen buiten de PlayStation om. Daarom zijn er steeds meer exclusieve PlayStation-games ook beschikbaar op bijvoorbeeld Steam.

Daar is op zich niks mis mee en het zorgt er voor dat meer gamers dan ooit kunnen genieten van allerlei topspellen. Mits het geen gedoe met zich meebrengt, zoals nu het geval is. Het is extra zuur voor gamers in een aantal van die landen waar géén PSN was toegestaan, maar waar Steam wel beschikbaar was. Zij verliezen nu de kans om online te spelen.

Ghost of Tsushima Director’s Cut
Ghost of Tsushima Director’s Cut (Afbeelding: Sony)

PlayStation en Sony zullen dus moeten oppassen dat ze niet meer van dit soort veranderingen gaan doorvoeren. Het zou nog eens kunnen betekenen dat fans massaal zullen overstappen naar een andere console. Zo drastisch zal het misschien niet zijn, maar Sony kan wel rekenen op bakken vol ongenoegen die ze over zich heen krijgen van fans.

Waarom je beter kan gamen met PC dan een console

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen