Het eeuwige leven? De wetenschap maakt grote sprongen

Wetenschap Dennis Mons 15 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Als je net als in de film Highlander altijd een eeuwig leven hebt willen hebben: de wetenschap doet zijn best. Nieuwe tests bij muizen zijn bijzonder positief en de kans dat er ook op mensen getest wordt is groot. Moeten we dat willen? WANT-redacteur Dennis Mons vindt er het zijne van.

Het klinkt zo mooi: een eeuwig leven. Dat je als een vampier of een Dorian Gray door de vele jaren heen veel kennis, inzichten en vermogen verzameld. Geinig, maar het lijkt me ook doodvermoeiend. Zo was de film Infinite niet heel best, maar kan ik me goed voorstellen dat constante reïncarnatie bijzonder vermoeiend is. Maar soit, ik wijk af.

De wetenschap is natuurlijk druk met deze materie bezig en verrassend genoeg zijn er positieve resultaten.

Volgens wetenschap is een eeuwig leven eerst voor muizen

Als je nu even in wil checken bij een dokter om een ‘eeuwige leven’-spuitje te krijgen dan heb je pech. De positieve effecten van zogenoemde genherprogrammering werkt vooralsnog alleen op muizen. Dat komt ook voornamelijk door het feit dat er alleen getest wordt op muizen. Maar daar komt wellicht zeer snel verandering in.

Het klassieke beeld van Dorian Gray met zijn schilderij. (Afbeelding: Momentum Pictures)

De theorie naar deze biotechniek kreeg al in 2012 de Nobelprijs. De Japanse bioloog Shinya Yamanaka mocht de prestigieuze prijs in ontvangst nemen.

De wetenschap achter zijn onderzoeken is ogenschijnlijk simpel. Door middel van genherprogrammering worden individuele cellen blootgesteld aan bepaalde proteïnen die actief zijn in de embryofase. Dat zorgt ervoor dat ‘oude cellen’ weer jong worden. Zie het als een boost dat ervoor zorgt dat cellen veel minder snel aftakelen.

Ik ben wat kort door de bocht, maar de materie is dan ook op moleculair niveau nogal complex. Daarom raad ik aan even door het onderstaand verslag te ploegen.

Dat doet niets af aan het feit dat de testmuizen nu zeven procent langer leven ten opzichte van niet behandelde muis dankzij deze intrigerende experimenten.

Langer leven dan een testmuisje

Rejuvenate Bio dat zich bezig houdt met de technologie heeft hierover een verslag geplaatst. De bevindingen moeten nog scherp beoordeeld worden vanwege een gebrek aan documentatie over welke cellen zijn veranderd. De resultaten zijn echter veelbelovend en testen op mensen zijn zeker niet uitgesloten.

Muizen die de behandeling kregen waren vergelijkbaar met een 77-jarig mens (ongeveer 124 weken oud in muizenjaren). De behandelde muizen leefden gemiddeld 9 weken langer dan de controlemuizen, goed voor een toename van 7 procent in levensduur. Het experiment produceerde ook een bijna onmiddellijk effect.

Rejuvenate is niet het enige bedrijf dat zich bezig houdt met een langer of zelfs het eeuwige leven. Er is wat concurrentie. Lijkt ons een prima zaak.

De kans dat we een eeuwig leven meemaken is vrijwel nihil. Maar langer leven én gezonder leven dankzij genherprogrammering is wel een prachtig resultaat waar we op korte termijn naar uit mogen kijken. Al is het maar om hardnekkige genetische ziektes of zaken als kanker meteen in een vroeg stadium de kop in te drukken.

Is een langer leven wenselijk? Wil je zelfs eeuwig leven? Laat het weten in de comments.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen