Hisense wil concurreren met Samsung, maar waar blijft het merk in Nederland?

Tech Jeroen Kraak 4 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Hisense pakt groots uit op de IFA en wil de concurrentie aangaan met bedrijven als LG en Samsung. Waarom horen we dan vrij weinig van het merk in Nederland?

De stand van Hisense op de IFA behoort tot één van de mooiste. Het bedrijf pakt dan ook flink uit met allerlei apparaten. Zelfs de beker van het EK voetbal in 2024 is aanwezig. Toch ligt de focus vooral op televisies. Maar zal het merk dit jaar ook echt doorbreken in Nederland?

Hisense in Nederland

Om meteen ter zake te komen, dit lijkt niet echt waarschijnlijk. Sinds 2018 verkoopt Hisense televisies in Nederland. Je vindt ze onder andere bij Mediamarkt en Coolblue, maar als je kijkt naar de top 10 in winkels, kom je Hisense niet tegen. Samsung, LG, Philips en Sony domineren hier.

Toch wil Hisense graag verandering brengen in deze situatie. Het bedrijf investeert aanzienlijk in marketing, met sponsoring van het EK voetbal, voetbalclub Aston Villa en zelfs Red Bull Racing.

Alle activiteiten in ons land worden beheerd door ATAG, dat wellicht bekend is van keukenapparatuur, maar het bedrijf heeft inmiddels onder zijn eigen naam ook een kantoor op Schiphol. Het bedrijf wil de aankomende jaren dan ook doorgroeien in ons land en meer naamsbekendheid krijgen.

Het klinkt misschien vreemd dat het mede via ATAG gaat, maar dit is een dochteronderneming van Gorenje. En Gorenje werd in 2018 overgenomen door Hisense. Dus langzaam probeert het Chinese bedrijf meer voet aan de grond te krijgen op Europese bodem.

Hisense wil concurreren met Samsung, maar waar blijft het merk?
ULED. (Afbeelding: Jeroen Kraak/WANT)

Wat biedt het bedrijf ten opzichte van Samsung?

Op de IFA wil Hisense laten zien wat het te bieden heeft. Ze tonen bijvoorbeeld een van de eerste 8K Laserprojectors. Net zoals de Samsung Premiere kun je deze tegen de muur plaatsen, waarna hij films en series projecteert. Een ander opvallend kenmerk is dat de projectoren van het bedrijf naast elkaar kunnen worden geplaatst, waardoor er een enorm breed scherm ontstaat.

Het bedrijf timmert ook stevig aan de weg op het gebied van televisies. De U8K, een mini-LED-tv met 8K-resolutie, ontvangt positieve beoordelingen. Deze tv maakt gebruik van de zogenaamde ULED-technologie, hoewel dit grotendeels als marketingterm kan worden beschouwd. Het is vergelijkbaar met QLED, waarbij de helderheid op verschillende plaatsen wordt aangepast. Het bedrijf bezit echter wel enkele patenten op dit gebied.

Eigenlijk is het bedrijf net zo vastberaden als Samsung. Net als het Koreaanse bedrijf heeft Hisense lange tijd OLED genegeerd om zich te richten op zijn eigen technologie. Toch lijkt het nu weer open te staan voor OLED, al is dit beperkt tot bepaalde modellen. Het bedrijf investeert in ieder geval aanzienlijk in onderzoek en ontwikkeling.

Heb je al een Hisense-apparaat zonder dat je het weet?

Ondanks de bescheiden aanwezigheid in Nederland, is er een kans dat je een apparaat van Hisense in huis hebt zonder dat je het weet. Het bedrijf produceert namelijk onder licentie onder merknamen als Toshiba, Whirlpool en Sharp. Dit is vergelijkbaar met TP Vision, een Chinees bedrijf dat een licentie heeft om Philips-televisies te produceren en te verkopen. Misschien heb je zelfs een ATAG-kookplaat.

Makkelijk meerdere beamers aan elkaar koppelen. (Afbeelding: Jeroen Kraak/WANT)

Hisense is dus al actief in Nederland, maar het zou niet verbazingwekkend zijn als ze zichzelf meer gaan promoten. Hun televisies zijn namelijk helemaal niet slecht. En meer concurrentie is over het algemeen gunstig voor consumenten. Het lijkt slechts een kwestie van tijd gezien de ontwikkelingen.

Smart TV nu écht overbodig door tweede generatie Samsung Freestyle

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen