Historisch: Bitcoin crasht onder $ 20.000,-. Dit zijn de gevolgen

Tech Robert Kroes 18 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Vannacht schoot de live Bitcoin prijs onder de $ 20.000,-. Dit is om meerdere redenen historisch. Wij zetten de mogelijke gevolgen op een rij en proberen in te schatten waar de volgende BTC steun nu gevonden kan worden.

We beginnen uiteraard met de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 crypto.

Live Bitcoin prijs schiet onder $ 20.000,-, prijzen top 25 crypto in het rood

Op het moment van schrijven noteert de live Bitcoin prijs EUR 18.271,15 ($ 19.245,17). Dit is 8,17% lager dan tijdens onze Bitcoin lunch van gisteren.

Ook de prijzen van de top 25 crypto noteren rode cijfers. Het grootste verlies is momenteel voor Lido Staked Ether (STETH), dat 10,27% verliest. Afgezien van de stable coins presteert Tron (TRX) het beste. Het resultaat schommelt daar rond 0. Op de site van Tradeincrypto.com kun je 24 uur per dag en dus ook het hele weekend alle live cryptoprijzen analyseren.

Prijs Bitcoin doorbreekt halving cycles theorie

Iedere 4 jaar halveert de beloning die miners krijgen voor het valideren van Bitcoin transacties op de blockchain. In deze 4 jaar leek er een cyclus te ontstaan, waarbij de BTC prijs eerst naar een nieuwe recordkoers ging om daarna een bear correctie te maken. De bodem van deze correctie kwam echter nooit onder de top van de vorige halving cyclus.

Daarmee kon men eenvoudig stellen dat als je een Bitcoin kocht en deze 4 jaar vast houdt, je automatisch winst zou maken. Doordat de BTC sinds vanochtend onder de prijs van de record bull rally van 2017 handelt is deze theorie verbroken. Daarbij lijkt het einde niet in zicht, want als we terugtellen zou de bodem van de bear-correctie volgens de halving cyclus in december van dit jaar moeten volgen.

Dit maakt het huidige prijsniveau historisch. Analisten zullen hun technische analyses moeten herbezien. Daarnaast kunnen de theorieën over een BTC bodemprijs van $ 20.000,- in de prullenbak.

Dit zijn de eerste gevolgen van de BTC crash onder $ 20.000,-

De grens van $ 20.000,- is niet alleen technisch, maar ook psychologisch van belang. We zagen dan ook dat veel investeerders hun BTC direct verkochten nadat deze grens geslecht was. De marktkapitalisatie daalde snel tot een totaal van ‘slechts’ $ 885 miljoen, waar dit in november vorig jaar nog $ 3 biljoen was. Overigens betekent dit niet dat er per definitie minder investeerders zijn.

Ook werden er veel long-posities geliquideerd. In de afgelopen 24 uur al voor meer dan $ 125 miljoen.

Zorgen de BTC miners voor meer prijsdruk?

De miners krijgen BTC als beloning voor het valideren van transacties op de Bitcoin blockchain. De historisch lage prijzen zorgen ervoor dat het steeds minder rendabel is om BTC te minen, immers de beloning van 6,25 BTC per block verandert niet.

Hierdoor is er enerzijds de noodzaak voor miners om BTC te verkopen om de kosten te kunnen dekken. Dit doen zij uit hun voorraad die ze opbouwen bij hoge BTC prijzen.

Een dieper liggend probleem is dat steeds meer miners gedwongen worden om hun mining rigs te sluiten omdat het helemaal niet rendabel meer is om bij deze prijzen te minen. Het logische gevolg is dat er minder miners zullen overblijven en daarmee wordt het Blockchain netwerk van BTC minder betrouwbaar.

Andere blockchains die geen miners gebruiken, maar valideren op basis van Proof of Stake (PoS) hebben dit probleem niet en daarmee worden zij dus aantrekkelijker voor investeerders.

Waar liggen de volgende Bitcoin support niveaus?

De belangrijkste vraag op korte termijn is nu of de markt in staat is de koers weer snel boven de $ 20.000,- te tillen. Daarbij is het nu weekend en is het de vraag hoe institutionele beleggers maandag reageren. Gaan zij steunaankopen doen of capituleren zij?

Een eerste positief signaal is dat de Bitcoin prijs vanmorgen zelfs even onder $ 19.000,- kwam, maar daar weer snel van herstelde en er weer boven kwam.

Toch lijkt een verdere daling niet te vermijden. Volgens de eerste analyses liggen de steunniveaus nu rond $ 18.000,- en daarna rond $ 15.500,-. Het derde steunniveau ligt op de hoogste bodemkoers van technische analyses en ligt tussen $ 12.383,- en $ 11.753,-. In het worst case scenario verwacht men de bodem op $ 9.467,-.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen