Dominick Vietor
Dominick Vietor Smartphones 19 aug 2019
Leestijd: 9 minuten

[REVIEW] Honor 20 Pro: mooie smartphone tussen wal en schip

Goede camera met lens teveel

Dan het laatste speerpunt van de Honor 20 Pro: de camera. Die heeft vier lenzen en dat is op zich natuurlijk indrukwekkend. Toegegeven: het is ook een erg goede camera. Maar die vierde lens is vooral op papier leuk en voegt in de praktijk weinig toe.

Vier verschillende lenzen

Nog nooit zagen we een smartphone met vier camera’s die allemaal een duidelijk verschillend doel dienen. Dat is een first voor Honor. Het gaat om een gewone lens met een 48-megapixelsensor erachter, een groothoeklens met 16 megapixel, een 3x zoomlens met 8 megapixel en een speciale macrolens met 2 megapixel.

Honor 20 Pro review camera
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Die eerste drie lenzen zijn op wel meer smartphones aanwezig, en zijn allemaal erg handig. De groothoeklens is superfijn voor bijvoorbeeld groeps- of architectuurfoto’s. De standaardlens spreekt voor zich; met weinig kwaliteitsverlies zoomen kan ook geen kwaad.

Het nut van de macrolens ontgaat me echter een beetje. De theorie is leuk: je kunt van veel dichterbij foto’s maken dan met de gewone lens kan. De praktijk valt tegen. Door de lage resolutie en matige kwaliteit van die macrofoto’s, kun je net zo goed -misschien wel beter – een foto met de hoofdcamera maken en die achteraf uitsnijden.

Foto's: WANT/Dominick Vietor

Prima foto’s

Het goede nieuws is dat die hoofdcamera uitstekende foto’s maakt. Die hebben standaard een 12-megapixelresolutie, maar alle details die de 48-megapixelsensor vastlegt zijn erin opgenomen. Dat resulteert in detailrijke plaatjes, die ook qua kleuren mooi zijn. Soms een beetje te extreem, maar daar houd ik – en velen met mij – juist wel van. In het donker staat de Honor 20 Pro nog steeds goed zijn mannetje. Zeker als je de nachtmodus aanzet, schiet je over het algemeen bij weinig licht ook prima plaatjes.

Foto's: WANT/Dominick Vietor

De groothoek- en zoomcamera zijn kwalitatief minder dan de hoofdcamera. Dat betekent gelukkig niet dat ze slecht zijn: ook uit die twee camera’s komen nog prima plaatjes rollen.

Foto's: WANT/Dominick Vietor

Hoge resolutie zelfportretten

Selfies maak je met de 20 Pro in 32 megapixel. Dan zou je misschien zeggen dat die wel bomvol detail moéten zitten, maar dat is niet helemaal waar. Sterker nog: ze zijn zelfs vaak een beetje wazig.

Gelukkig hebben de selfies wel mooie kleuren. Als je de hoge verwachtingen die de resolutie wekken even opzij zet, scoren ze ook met de scherpte en details niet verkeerd. Kortom: een prima selfiecamera.

Stabiele video’s

Filmen doet de Honor 20 Pro natuurlijk in 4K. Bij die video’s valt vooral op hoe mooi stabiel ze zijn. Dat heeft te maken met de combinatie van optische en softwarematige beeldstabilisatie die Honor toepast. Verder zijn de filmpjes mooi en in lijn met de foto’s. De kleuren zijn dus soms aan de extreme kant, maar dat ziet er wel mooi uit.

Overall scoort de camera, eigenlijk op alle gebieden, in de subtop van de markt. Voor wat je voor deze Honor 20 Pro betaalt, is dat uitstekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!