House of the Dragon: 5 redenen om de serie (niet) te kijken

Films & Series reviews Jeroen Kraak 21 aug 2022
Leestijd: 4 minuten

Drie jaar hebben we gewacht op nieuwe Game of Thrones-content, maar nu is er House of the Dragon. Moet je de serie meteen gaan kijken, of kun je deze beter skippen? Wij vertellen je alles wat je moet weten.

Laten we het voor de laatste keer hebben over het einde van Game of Thrones. Die was natuurlijk verschrikkelijk. Daardoor werd op een verschrikkelijke manier afscheid genomen van een prachtige serie. Bij HBO lag het project dan ook even stil en was men extra kritisch over mogelijke spin-offs. Nu is die er dan eindelijk. Jeroen mocht de eerste zes afleveringen zien en vertelt jou nu wat hij er van vindt.

House of the Dragon vervult de verwachtingen

De verwachtingen van House of the Dragon zijn torenhoog. Na drie jaar is er weer een serie die zich afspeelt in Westeros. Het is dus een duur project en het mag absoluut niet mislukken. De makers laten dat meteen zien.

De eerste aflevering van de serie maakt meteen een grote impact. Het heeft alles wat je van Game of Thrones verwacht: geweld, seks, verraad, bloed en wat meer onsmakelijkere zaken die ik maar niet benoem. Ja, heel smerig. Kijk de serie dus vooral niet als je iets aan het eten bent.

Spanning en sensatie

De eerste aflevering van House of the Dragon zet meteen de toon van de serie, net zoals we kennen van de eerste aflevering van Game of Thrones. Je zou hopen dat elke aflevering er zo uitziet, maar dat is helaas niet zo. Niet dat ik persé orgies en liters nepbloed op Oled-schermpje wil, maar op sommige momenten kakt de serie wel heel erg in. Het kabbelt wat voort, niet dat het slecht is, maar echt grote spanning zoals in de eerste aflevering heb je als kijker niet.

Die komt pas terug in de vijfde aflevering. Waar je voelt dat er naar iets wordt opgebouwd en dat het uiteindelijk tot ontploffing komt. Toch mis je wel weer een genadeklap die bij Game of Thrones wel regelmatig aanwezig was. Waar dat allemaal over gaat, kan ik natuurlijk niet spoilen, maar als je de eerste afleveringen ziet, zal je het begrijpen.

House of the Dragon Game of Thrones
Emma D’Arcy als Princess Rhaenyra Targaryen en Matt Smith als Prince Daemon Targaryen. (Afbeelding: HBO)

Een tijdsprong die niet helemaal goed uitpakt

In de loop van House of the Dragon wordt tussen twee afleveringen een enorme tijdsprong gemaakt, zonder ook maar iets toe lichten. Vanaf daar worden Alicent Hightower en princes Rhaenyra Targaryen door oudere acteurs gespeeld. Bij Alicent gaat die overgang goed, maar bij Rhaenyra lijkt het alsof je heel ander personage voor je hebt. Ook omdat er totaal geen overgang zit. In een eerder interview zei Emma D’Arcy dat het niet nodig was, maar eigenlijk had ze dat wel gewoon moeten doen. Dan was ze veel beter uit de verf gekomen.

Waar Emma wellicht niet helemaal op zijn plaats lijkt, kan dat zeker niet gezegd worden van Matt Smith. Hij speelt prins Daemon Targaryen echt op een geweldige manier. Het komt zo geloofwaardig over. Het ene moment hou je van hem terwijl je hem op het andere moment haat. Het is wat mij betreft de held van de show.

House of the Dragon draak
Er zijn draken! (Afbeelding: HBO Max)

De wereld van House of the Dragon

Iets wat ook echt fantastisch is, is het oog van detail van de makers van House of the Dragon. De wereld ziet er prachtig uit en is tot het kleinste detail uitgewerkt. Ik kreeg de zesde aflevering binnen van de makers terwijl deze nog niet helemaal af was. Ik zag daarin dus op sommige momenten alleen 3D-modellen in plaats van het hele plaatje. Dat laat des te meer zien hoeveel werk er in de serie ziet en hoe goed de modelleurs hun werk hebben gedaan.

Niet alleen de wereld ziet er goed uit. Ook de regisseurs maken de juiste keuzes qua beeldgebruik. Het zorgt ervoor dat je jezelf nooit verveelt.

Een bloederige strijd. (Afbeelding: HBO Max)

Easter Eggs

House of the Dragon is prima te doen voor nieuwkomers, omdat het een nieuw verhaal is. Voor de kijker van Game of Thrones is het echter net wat leuker. Er zitten een hoop Easter Eggs in House of the Dragon die verwijzen naar de voorganger.

Dat zijn niet alleen een aantal bekende families, maar bijvoorbeeld ook liedjes en gebeurtenissen die worden aangehaald. Het zorgt af en toe voor een mooie glimlach op het gezicht.

House of the Dragon

HBO Max

7.5 Score

Pluspunten

  • Fantastische eerste aflevering
  • Prachtige wereld
  • Matt Smith
  • Easter Eggs

Minpunten

  • De serie kakt soms te lang in
  • Twee totaal verschillende Rhaenyra's

Game of Thrones geeft de fans wat ze willen, maar creëert meteen een eigen valkuil. De eerste aflevering is zo goed, maar daarna weet het dat niveau amper aan te tikken. Zelf mis ik nog vier afleveringen, dus hoe het in zijn geheel zal zijn kan ik niet zeggen. De tijdsprong die gemaakt werd, had wel iets beter gemogen. Vooral door Emma D’Arcy lijkt het of je in een totaal andere serie uitkomt. Dat is zonde want de serie is echt niet slecht, maar het had gewoon net wat beter gekund.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen