Deze “sjaal” is stiekem een slimme airbag voor op de fiets

Gadgets Ilona Braam 29 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

In  Nederland hoeven we op de fiets geen fietshelm op, zelfs niet als we rondzoeven op een elektrische fiets. Aan de ene kant fijn, maar aan de andere kant toch redelijk gevaarlijk. Volgens cijfers van het Amerikaanse Insurance Institute for Highway Safety zou een helm de kans op hoofdletsel 50 procent kleiner maken en zou de kans op een verwonding van de nek of het gezicht 33 procent minder aanwezig zijn.

Toch blijven veel mensen een helm maar iets vervelends vinden en voor die mensen heeft het Zweedse bedrijf Hövding Sverige AB iets anders bedacht. Een “helm” die eruit ziet als een soort sjaal en bij een ongeval getransformeerd wordt tot een airbag rondom je hoofd. Maak kennis met de Hövding 3.

Onzichtbare fietshelm

Zoals gezegd draag je de Hövding 3 rondom je hals. De bedoeling is dat het ding zich als een soort onzichtbare helm gedraagt. Het idee achter de slimme airbag is om mensen die geen zin hebben in een helm toch een optie te bieden, die minder opvallend is en toch het hoofd beschermt. Anna Haupt en Terese Alstin gingen in 2005 aan de slag met hun eerste concept voor een fietshelm airbag en inmiddels zijn we dus aangekomen bij de Hövding 3.

Hövding fiets airbag
Bron: Hövding Sverige AB

Sensoren en algoritme

Uiteraard is het niet de bedoeling dat de airbag rondom je hals te pas en te oppas ten tonele verschijnt. Daarom hebben de makers ook duizenden testen gedaan om de specifieke bewegingspatronen te analyseren die voorkomen bij een ongeluk op de fiets. Ook is er data verzameld over hoe het eraan toe gaat als het allemaal normaal verloopt. Op basis hiervan is er een algoritme  ontwikkeld dat dankzij input van de sensoren precies weet wanneer de bijzondere fietshelm in actie moet komen.

Hövding 3 fietshelm airbag
Bron: Hövding Sverige AB

Beter dan een echte fietshelm?

Eenmaal losgelaten beschermt de airbag een groter gedeelte van je hoofd dan een traditionele helm. Daarnaast is er ook nog een gedeelte om je hals dat alles op zijn plek houdt en schokken absorbeert. De druk blijft enkele seconden constant, waarna de airbag weer langzaam begint leeg te lopen. Om het ding op te blazen wordt overigens helium gebruikt en de houder hiervoor kun je zowel in de “sjaal” verstoppen als op je rug. Natuurlijk is het de vraag of de Hövding 3 beter werkt dan je standaard helm. Beide hebben hun eigen voor- en nadelen. Je moet in ieder geval wel even navraag doen of je de onzichtbare helm überhaupt mag gebruiken wanneer een helm wel verplicht is, zoals op de speed pedelec.

Als je voortaan wat veiliger op je fiets rond wilt zoeven, kun je de Hövding 3 via de officiële site bestellen voor 299 euro. Ze versturen het ding gelukkig ook zonder verzendkosten naar Nederland en binnen 3 tot 10 werkdagen zou je vervolgens met je airbag op de fiets kunnen. Een andere bijzondere fietshelm is die van Park & Diamond. Deze ziet eruit als een petje en kun je na gebruik gewoon oprollen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Hövding

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen