Huawei kan Google-ban omzeilen (en dat is goed nieuws voor jou)

Smartphones Wesley Akkerman 14 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Huawei heeft een manier gevonden waardoor zijn smartphones mogelijk toch interessant kunnen zijn voor mensen buiten China. Door het gebrek aan Google-apps en -diensten raken de telefoons in de vergetelheid, maar met een nieuwe kit voor ontwikkelaars kunnen die problemen mogelijk toch opgelost worden.

Recent uitgebrachte telefoons van Huawei missen allemaal GMS: Google Mobile Services. Dat is een dienst waar alle diensten en apps van Google mee werken; heeft een telefoon of tablet dit niet, dan kun je hem dus niet gebruiken zoals andere Android-apparaten. Daardoor moest de Chinese fabrikanten zoeken naar een oplossing.

Huawei Mobile Services

En die oplossing is mogelijk gevonden. Huawei heeft namelijk de Choice-sdk gelanceerd. Sdk staat voor software development kit en is dus bedoeld voor ontwikkelaars. Wanneer een developer de kit gebruikt, dan kan die in een handomdraai z’n GMS-apps omzetten naar HMS-applicaties.

HMS staat in dit geval voor Huawei Mobile Services, een dienst die vergelijkbaar is met GMS. Op de GitHub-pagina van de sdk staat dat Choice momenteel zaken als locatie, inloggen, kaarten en berichten ondersteunt. Daardoor kunnen er dus een hoop apps uitgebracht worden voor de AppGallery van het bedrijf.

De kit werd oorspronkelijk ontwikkeld en gebruikt door de Oostenrijkse bank Raiffeisen Bank, om zijn app beschikbaar te maken in de app store van Huawei. Ontwikkelaar BlueSource meldt nu dat veel meer partijen, zoals de lokale NS daar, van de softwarekit gebruik gemaakt hebben voor het omzetten.

In theorie een goed idee

In theorie betekent zo’n software development kit dat ontwikkelaars er minder werk aan hebben hun apps over te brengen van GMS naar HMS. Het lijkt echter geen simpel proces te zijn, die met één klik achter de rug is. Dergelijke partijen hebben er dus nog wel wat werk aan, zo lijkt het nu.

Huawei werkt aan goede oplossing voor ons grootste smartphoneprobleem

Dat neemt niet weg dat het proces wel een stuk sneller gaat dan wanneer je de kit niet gebruikt. Zo bevestigt Huawei tegenover Android Authority dat het overbrengen nu twee keer zo snel gaat. Echter, of Google zodoende ook zijn apps en diensten overbrengt, is natuurlijk nog een tweede.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Android Authority

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen