Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Apps 13 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Google en Sony slaan handen ineen: Android voorzien van fantastische feature

Google en Sony werken naar verluidt samen aan een opmerkelijke functionaliteit die binnenkort naar Android komt: 360 Reality Audio. Dat audioformaat is tot dusver alleen te gebruiken op de smartphones van Sony – die op Android draaien – maar binnenkort beschikken meerdere smartphones dus mogelijk over dezelfde optie.

Sony werkt zelf al jaren aan het audioformaat, dat gebaseerd is op het MPEG-H 3D-audiocodec. Het nieuws dat Sony en Google hier nu aan samenwerken is opgepikt door XDA Developers, die dat gespot heeft in het Android Open Source Project. Dat wordt ook vaak afgekort tot AOSP.

Sony en Google werken samen

Zo wordt er binnen het AOSP over gesproken dat MPEG-H 3D-ondersteuning naar Androids MPEG4Extractor-systeemcomponent gebracht wordt. Andere regels aan code wijzen op werk dat gedaan is aan Sony’s 360 Reality Audio. Een hoop technisch geneuzel dus, maar beide bedrijven werken dus overduidelijk samen.

Het idee dat beide bedrijven hieraan samenwerken, wordt versterkt door een comment die achtergelaten is Kei Murayama, een software-ingenieur bij Sony. In zijn comment staat: “This is one of the patches mentioned in the meeting ‘Android OS 360RA support’ between Google and Sony”.

360 Reality Audio van Sony

360 Reality Audio van Sony heeft een paar voorwaarden voordat je er gebruik van kunt maken. Zo moet de muziekstreamingdienst die je gebruikt de codec ondersteunen. Datzelfde geldt voor de speaker of koptelefoon die je op dat moment gebruikt. Diensten als Amazon Music en Tidal bieden de optie in elk geval aan.

Android: 5 essentiële apps die iedere gebruiker moet hebben in april 2021

De technologie an sich werkt gewoon met alle headphones en speakers. Maar om volledig te kunnen genieten van het driedimensionale effect, heb je toch echt producten nodig met ondersteuning voor 360 Reality Audio. Denk dan aan de Sony SRS-RA5000-speaker, de Amazon Echo Studio of Sennheiser Ambeo Soundbar.

3d-audio voor iedereen

Mocht de samenwerking tussen Google en Sony goed uitpakken, en Android krijgt straks standaardondersteuning voor 360 Reality Audio, dan wordt het voor Android-appmakers straks gemakkelijker om ondersteuning voor 3d-audio toe te voegen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

XDA Developers

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!