Dominick Vietor
Dominick Vietor Smartphones 27 feb 2020

[VIDEO] Huawei Mate Xs preview: super concept is geen aanrader

De Huawei Mate Xs is waarschijnlijk de beste opvouwbare smartphone van dit moment. Het scherm dat aan de buitenkant om het toestel heen vouwt is een stuk zinvoller dan dat van de Samsung Galaxy Fold of Galaxy Z Flip, en de smartphone heeft ook verder prima hardware. Toch moet je deze smartphone niet kopen; in deze Huawei Mate Xs preview video legt WANT we je uit waarom.

Op een alternatief evenement tijdens wat het Mobile World Congress 2020 had moeten zijn, liet Huawei zijn nieuwe vouwbare smartphone zien. De Huawei Mate Xs is de opvolger van de Mate X van vorig jaar en komt voor de verandering wel naar Nederland. Wanneer je hem precies kan kopen is niet bekend, maar dat je alvast mag beginnen met sparen wel. De adviesprijs van de Huawei Mate Xs is namelijk €2499, waarmee het de duurste smartphone tot nu toe is.

Check hieronder onze Huawei Mate Xs preview video. De tekst gaat verder onder de video. Bekijk ook het YouTube-kanaal van WANT voor meer tech-video’s.

Huawei Mate Xs hardware

De hardware van de Huawei Mate Xs is in een woord indrukwekkend. In dichtgeklapte vorm is het een smartphone met een 6,6-inch scherm die, los van zijn dikte, vrij normaal overkomt. Als je hem openklapt heb je opeens een 8-inch tablet in handen. Het vouwmechanisme is stevig en de vouw in het scherm in opengevouwen staat bijna niet zichtbaar. Het scherm zelf is beschermd met een speciale dubbele plasticlaag, die volgens Huawei krassen moet voorkomen. Of dat lukt is nog de vraag, maar er is in ieder geval over nagedacht.

Huawei Mate Xs open uitgelicht
. (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Intern lijkt de Mate Xs verder op een vlaggenschip van vorig jaar met de chipset van dit jaar. Hij heeft een snelle Huawei Kirin 990-chipset die standaard 5G ondersteunt. Achterop zit een vierdubbele Leica-camera, die ook meteen dienstdoet als selfiecamera. Als je de Mate Xs dichtvouwt heb je namelijk een flink scherm aan de achterkant dat als viewfinder dient.

Zonder Googlediensten

De bottleneck van de Huawei Mate Xs zit hem dan ook op softwarevlak. Huawei kan geen gebruik meer maken van de bekende Googlediensten en dat betekent dat er heel wat apps missen. Google-applicaties zijn sowieso een no-go en heel veel apps die op het framework van Google werken doen het ook niet. Bovendien heb je geen toegang tot de Google Play Store.

Huawei Mate Xs achterkant
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Je moet je apps dus extern downloaden of uit de Huawei AppGallery halen. Die is helaas een stuk minder goed gevuld van de Google Play Store. De Huawei Mate Xs is dus behoorlijk moeilijk bruikbaar in de praktijk. Zonde, want het is verder een heerlijk toestel. Kortom: laten we hopen dat Huawei’s AppGallery snel groeit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
[VIDEO] Huawei Mate Xs preview: super concept is geen aanrader
Sluiten