Mark Hofman
Mark Hofman Smartphones 26 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Google doet eindelijk uitspraak over samenwerking met Huawei: komt het toch nog goed?

Sinds Huawei in de Verenigde Staten verbannen is, heeft Google de lippen stijf op elkaar gehouden. Wat wil het Amerikaanse bedrijf nu eigenlijk? Het was een vraagstuk waar veel mensen het antwoord graag van wilde weten en dat antwoord is er.

Android en Google Play vice-president Sameer Samat laat weten dat het bedrijf actie onderneemt. Zo is er een verzoek ingediend bij de Amerikaanse regering om gewoon zaken te kunnen blijven doen met Huawei.

Google wil samenwerken met Huawei

Google heeft dus laten weten dat het bedrijf graag met Huawei samen wil blijven werken. Door de ban is dat zo goed als onmogelijk geworden en dat zal Google ongetwijfeld voelen. Het Amerikaanse bedrijf heeft er tot op heden nog weinig over losgelaten, maar we kunnen ons niet voorstellen dat de ban ook voor hen nadelig uitpakt. Op dit moment is er nog geen uitspraak gedaan over de licentie.

Maar wat zijn nu de mogelijke uitkomsten van dit hele verhaal. Is het rozengeur en maneschijn wanneer de licentie wordt goedgekeurd, of zijn er nog bepaalde restricties. En wat gebeurt er als het verzoek wordt afgewezen, wat dan? We duiken er iets dieper in!

Google Assistant
Hey Google (Afbeelding: ANP / Ethan Miller)

Wanneer er akkoord is voor de licentie

Het zou zo kunnen zijn dat de Amerikaanse regering Google een licentie verleend. Dat is helemaal niet zo’n vreemd scenario, want ook Microsoft kreeg onlangs goedkeuring om aan de slag te gaan met het Chinese bedrijf. Net zoals dat bedrijf krijgt Google de mogelijkheid om hetzelfde te doen. Het Amerikaanse bedrijf zou dus weer goedkeuring krijgen om de Google Mobile Services aan Huawei te verlenen. Nieuws waar Richard Yu, CEO van het Chinese bedrijf, waarschijnlijk blij van wordt.

Onlangs liet hij nog weten dat hij de Huawei Mate 30 serie per direct voorziet van een upgrade, wanneer Google weer van de partij is. Wat dat betreft zou alles dus weer koek en ei zijn tussen de twee. Al zal het eigen besturingssysteem waarschijnlijk nog wel een rol gaan spelen.

Wanneer Google geen licentie krijgt

Maar het kan ook zo zijn dat Google geen licentie krijgt van de Amerikaanse regering. En dan gebeurt er simpelweg ook niets. De Google Mobile Services kunnen niet gebruikt worden op smartphones van Huawei, waardoor het bedrijf dus gebruik moet maken van de Huawei Mobile Services. En dat zet de consument dan weer voor de keuze waar het nu ook voor staat: wil ik een telefoon zonder Google?

In de tussentijd is dat nog wel een vraag die je als consument moet stellen bij het aanschaffen van een Huawei smartphone. Maar misschien is het handig om heel even te wachten met je aankoop, totdat de Amerikaanse regering een beslissing heeft genomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!