‘Huawei weet Nokia bij Google’s Android weg te halen’, maar is dat slim?

Smartphones Wesley Akkerman 1 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Als we de geruchten mogen geloven dan brengt Nokia in de toekomst een smartphone met HarmonyOS uit: het besturingssysteem van Huawei. Sinds de wederopstanding van het merk leunt het zwaar op Android. Daar boekt het merk, in handen van HDM Global, veel succes mee. Waarom dan toch de gok wagen?

Het HarmonyOS-systeem van Huawei is in het leven geroepen als antwoord op Android van Google en op de sancties die opgelegd werden vanuit de Amerikaanse overheid. Het bedrijf mag geen zaken meer doen met Amerikaanse bedrijven, waardoor Android opeens niet meer binnen handbereik lag. Dat is nu al enige tijd zo.

Huawei en Nokia

HarmonyOS moet dus verschijnen op toestellen van Huawei. Maar volgens geruchten – die al een tijdje de ronde doen – kan het OS ook gebruikt worden op smartphones van Oppo, Xiaomi en andere Chinese fabrikanten. Aan dat rijtje wordt nu dus ook Nokia toegevoegd. Maar niets is momenteel bevestigd.

Nokia smartphone
Nokia smartphone. (Bron: Unsplash / Dmitry Bayer)

Naar verluidt krijgen de Nokia X60 en X60 Pro, die gepland staan voor later dit jaar, standaard het Harmony OS en dus geen Android. Dit betekent niet dat HDM Global helemaal weg stapt van Android. Wellicht wil het bedrijf andere opties onderzoeken, zodat het daarna een gedegen keuze kan maken aangaande het OS.

HarmonyOS is niet perfect

Het HarmonyOS biedt geen ondersteuning aan voor Google Play Services, terwijl dat wel nodig is om van verschillende Google-diensten gebruik te kunnen maken. Daarom is de kans groot dat de nieuwe Nokia-toestellen niet buiten China verschijnen. En mocht dat wel het geval zijn, dan draaien ze hier wellicht wel op Android.

10 iPhone features die Apple van Android gestolen heeft

Op moment van schrijven is er dus nog een hoop onzeker, omdat geen van de partijen een officiële reactie gegeven heeft op de nieuwe geruchten. We zullen dus nog even moeten wachten wat Huawei en Nokia van plan zijn. Soms komen dergelijke verhalen (die onwaarschijnlijk lijken) niet compleet uit de lucht vallen.

Update om 17:45

HMD Global heeft inmiddels een reactie gegeven over het gerucht en laat in een mail aan de redactie weten dat het bedrijf geenszins voornemens is over te stappen op het HarmonyOS. In plaats daarvan concentreert HDM Global zich liever op het verbeteren van de Androidervaring op zijn huidige en toekomstige smartphones.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ITHome

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen