Loki aflevering 4: wat betekenen alle bizarre gebeurtenissen?

Films & Series Jeroen Kraak 1 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Opgepast! Het spreekt voor zich, maar dit artikel bevat grote spoilers voor de vierde aflevering van Loki. Heb je ‘m dus nog niet gezien en wil je nog niets weten? Sla dit artikel dan over!

Heb je de waarschuwing gelezen? Top, dan kunnen we het eindelijk hebben over de Marvel-hitserie. De vierde aflevering van Loki was een waar spektakel en gaat de richting uit van WandaVision: elke aflevering komt er weer een nieuwe laag bij in het verhaal.

Loki en de Timekeepers

In de vierde aflevering wordt steeds meer duidelijk over de TVA. Iedereen die er werkt is een variant zonder dat ze het zelf doorhebben. Daarmee is de vergelijking dus te trekken met WandaVision, waarbij iedere inwoner van het dorp onwelwillend meewerkt aan de illusie van Wanda.

De grootste plottwist in aflevering vier van Loki is misschien wel de Timekeepers. Deze drie heersers blijken robots te zijn die vermoedelijk door iemand anders worden bestuurd. De grote vraag is dus wie er achter de TVA zit en wat het belang is om de organisatie in stand te houden.

Mobius geeft antwoord

Een deel van die vraag wordt mogelijk al door Mobius in de Loki-aflevering beantwoord. “We brought Kree, Titans en vampires,” vertelt hij in een van de scènes. Het is voor de eerste keer dat in het MCU gesproken wordt over vampiers. Dat zou erop kunnen duiden dat Blade zijn intrede gaat maken in het MCU. Hij is de bekendste vampier uit de Marvel-comics.

Dan zijn er nog de Kree, de blauwe mensachtigen van de planeet Hala. Een van de technisch meest geavanceerde technische rassen in het melkwegstelsel. Ze staan bekend om manipulatie en de creatie van inhumans. Daar zouden de Timekeeper-androids weer naar kunnen verwijzen. We zagen de Kree eerder al in Captain Marvel en wellicht laten ze zichzelf weer zien.

Kree Captain Marvel
Captain Marvel met een aantal Kree. (Afbeelding: Disney)

Mobius spreekt daarnaast over Titans. Dat komt ook heel bekend voor. De bekendste Titan in het MCU is natuurlijk Thanos. Loopt er nog een variant van hem rond? Dat zou meteen ook verklaren waarom er in een eerdere aflevering Infinity Stones door Loki in een lade werden gevonden. Het is mogelijk dat Thanos een alternatieve tijdlijn heeft gecreëerd om de aandacht van de TVA af te leiden voor zijn eigen missie die we zagen tijdens de Avenger-films.

Komen de Skrulls terug?

Ook kunnen we de Skrulls niet uitsluiten achter de TVA te zitten. De aartsvijanden van de Kree zagen we al een paar keer opduiken in recente Marvel-titels. Ze zaten in een mid-credits scène in WandaVision en in een post-credits scène in Spider-Man: Far From Home. Deze reptielachtigen staan bekend om hun intelligentie en infiltreren verschillende planeten zonder enkele argwaan. Met de verwijzingen naar de Kree en de reptielachtige Loki op het eind, is het dus goed mogelijk.

Skrulls Loki
De Skrulls in Spider-Man: Far From Home. (Afbeelding: Disney)

Meerdere Loki’s

Dan is er natuurlijk nog die bizarre mid-credits scène. Daarin zagen we opeens meerdere Loki’s. Volgens de credits heten ze Boastful Loki, Kid Loki, Classic Loki en Lizard Loki. Mogelijk zijn er dus ook verschillende Thanossen in bijzondere gedaantes, aangezien de personages niet voorgoed gewist zijn. Wellicht is het mogelijk dat de verschillende varianten ook weer zorgen voor eigen verhalen in het MCU.

Doordat Loki nog steeds leeft is er ook hoop voor Mobius. Misschien rijdt die wel ergens op een jetski. Het lijkt ons onwaarschijnlijk dat we het personage niet meer terugzien, gezien de relatie die hij in korte tijd opbouwt met Loki. Ook is het natuurlijk de vraag hoe het afloopt met alle varianten bij de TVA. Krijgen zij hun oude leven terug?

Mobius Loki
Wij krijgen niet genoeg van Mobius. (Afbeelding: Disney)

Al deze vragen laten zien hoe goed Loki is. We hebben nog totaal geen idee waar het verhaal naartoe gaat. Iets wat bij The Falcon and the Winter Soldier veel duidelijker was. We zijn dan ook super benieuwd naar het einde en wat de gevolgen zullen zijn voor het MCU. De serie zie je op Disney+.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen