13.000 euro en 2000 kilometer: is dit dé hybride auto van je dromen?

Elektrische auto's Jeroen Kraak 30 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Als je twijfelt tussen een elektrische auto en een benzinewagen is een hybride een mooie tussenweg. De nieuwe van BYD is daarvoor een fijne optie, want hij is goedkoop en heeft een enorme range.

Hybride auto’s maken zowel gebruik van benzine als elektriciteit als eneriebron. Het grote voordeel is dat je veel minder last hebt van laadstress en dat deze voertuigen vaak goedkoper zijn dan volledig elektrische auto’s.

Maar BYD lijkt het nu nog aantrekkelijker te maken om toch voor een hybride te kiezen. Het bedrijf ontwikkelt nu twee auto’s die 2000 kilometer kunnen rijden met een volle batterij en tank.

De hybride van BYD voor 13.000 euro

De twee hybride auto’s maken gebruik van de nieuwste aandrijflijn van BYD. Het gaat om twee sedans en deze zouden minder moeten kosten dan 100.000 yuan, wat omgerekend 13.000 euro is. Voor de rest wil het bedrijf niet veel over de auto’s kwijt. We weten dus niets over vermogen en hoe groot de batterij is.

Mochten de twee hybride auto’s naast China ook naar Europa komen, dan belooft dit flinke concurrentie voor de andere merken. Zo’n enorme actieradius tegen zo lage prijs is redelijk uniek te noemen, al zal de prijs hier waarschijnlijk wel wat hoger liggen. Met een range van 2000 kilometer rijd je makkelijk van Amsterdam naar Valencia met een volle tank en accu.

Deze hybride auto van 13.000 euro heeft 2000 kilometer range
BYD Seal (Afbeelding: BYD)

BYD is een van de succesvolste autobouwers uit China en krijgt ook steeds meer voet aan de grond in het westen. Zo verkocht het bedrijf in 2023 zo’n 3 miljoen auto’s. Daarmee loopt het ongeveer gelijk met Kia, wat ook zo’n 3 miljoen exemplaren wist te verkopen.

Het alternatief voor een elektrische auto?

Maar door een hybride sedan te verkopen met 2000 kilometer range voor minder dan 13.000 euro, kan het de automarkt op zijn kop zetten. Het kan ieder geval voor mensen een reden zijn om nog even te wachten met het kopen van een volledig elektrische auto.

Overigens weet het merk ook al indruk te maken op de markt voor elektrische auto’s. Zo verkoopt het in ons land de BYD Dolphin. Deze heeft volgens de ANWB een actieradius van 340 kilometer (al was dat tijdens een WLTP-test 427 kilometer) en kost 29.990 euro.

Hybride en elektrische auto’s populairder dan ooit! (maar niet in positieve zin)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen