IKEA SYMFONISK Tafellamp: de ideale toevoeging voor je huidige set-up

Tech reviews Mark Hofman 11 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Het maakt niet uit hoeveel verschillende speakers jij in je set-up hebt opgenomen: er is altijd ruimte voor meer. Met de speakers van Sonos is makkelijk om je huidige opstelling te vergroten en praktisch iedere kamer in huis te voorzien van muziek. Al is een huis vol speakers misschien niet heel stijlvol.

Stijlvol, niet bepaald het woord waar mensen aan denken bij voorgaande IKEA SYMFONISK-producten. De eerste tafellamp had een vrij bijzonder ontwerp, de boekenplak niet bepaald een toffe uitstraling en het schilderij hing net iets ver van de muur. Gelukkig is de nieuwe tafellamp uit de collectie een uitzondering op de regel.

De stijlvolste IKEA SYMFONISK tot nu toe

De nieuwe tafellamp uit de IKEA SYMFONISK-collectie is er eentje die misschien niet bij iedereen direct in de smaak valt. Toch vind ik hem persoonlijk wel echt een heel stuk beter ogen dan het voorgaande model. Sterker nog: deze nieuwe variant heb ik, inclusief goedkeuring van mijn vriendin (en dat zegt wat!) al een aardige tijd in de woonkamer staan.

IKEA SYMFONISK Tafellamp
Staat prima! (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Waar er vorige keer gewerkt werd met een stoffen afwerking voor het onderstel en een glazen kap aan de bovenkant, heb je als consument dit keer keuze. Je hebt het glazen model, dat naar mijn mening niet zo mooi is, en een textiel model. Voornamelijk die laatste is, met een witte kleur, wel echt een heel stuk mooier.

Al is het alleen al, omdat IKEA en Sonos ervoor kiezen om de gigantische lichtknop van de speaker af te halen. Je bedient het licht dit keer met een klein, minimalistisch, knopje aan de voorkant. De muziek die wordt afgespeeld regel je door een klein verborgen bedieningspaneel aan de achterkant van de speaker.

IKEA SYMFONISK Tafellamp
Een subtieler knopje (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Wie zijn Sonos-collectie dus uit wil breiden, zonder ruzie over de uitstraling van je huis, zit dus wel een stukje beter met dit nieuwe model.

Een aantal verbeteringen

Het ontwerp van de lamp is naar mijn idee een grote verbetering, maar dat geldt niet voor alles. Er zijn eigenlijk weinig zaken die tegenvallen, maar de voordelen ten opzichte van het vorige model zijn kleiner.

Sonos zegt zelf dat de IKEA SYMFONISK voorzien is van een verbeterde geluidskwaliteit, omdat de speaker gebaseerd is op de vernieuwde versie van de One. In de praktijk moet je wel heel goed luisteren om dat te horen. Positief overigens, want de tafellamp is qua geluidskwaliteit wel aanzienlijk beter dan de overige producten uit de collectie. Al valt het geluid wel een beetje in het niets in vergelijking met andere Sonos-producten.

IKEA SYMFONISK Tafellamp
Kleurrijke lampjes in the building! (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Een kleine verbetering is ook de fitting van de lamp. Waar het model uit 2019 een E14-fitting had, beschikt de IKEA SYMFONISK Tafellamp over een E27. Het gebruik van oudere lichtbollen of een Philips Hue-lamp is dus wel iets makkelijker.

De stabiliteit van de verbinding is overigens wel een grote verbetering. De speaker blijft altijd verbonden met het Wifi-netwerk in huis én heeft in de afgelopen twee maanden nog geen een keer opnieuw ingesteld hoeven worden. Iets dat bij de vorige lamp wel echt een paar keer nodig was.

IKEA SYMFONISK: kopen of laten liggen?

De vraag die ik via deze review wil beantwoorden is natuurlijk: moet jij de IKEA SYMFONISK kopen of lekker laten liggen?

Als ik kijk naar de andere producten uit de Sonos en IKEA-lijn, en de vorige tafellamp, dan neig ik 100% naar het eerste. De lamp is stijlvoller, makkelijker in gebruik en heeft een iets betere geluidskwaliteit. Ondanks het feit dat je echt goed moet luisteren om dat verschil te horen, is de verbetering er wel. Iets dat, naar mijn mening, alleen maar voordelig is.

Symfonisk Schilderijlijst: 5 dingen die je moet weten voor je de IKEA-speaker koopt

Wie in ieder geval opzoek is naar een prettige uitbreiding van zijn Sonos-opstelling of er net eentje begint, die zit wel goed met de nieuwe SYMFONISK. Voor de prijs van €159 haal je een lamp/speaker in huis die je in ieder geval veel plezier gaat brengen.

IKEA SYMFONISK Tafellamp

IKEA

8.5 Score

Pluspunten

  • Stijlvol
  • Stabiliteit
  • Betere fitting
  • Verbeterde geluidskwaliteit

Minpunten

  • Niet de beste geluidskwaliteit

Wie opzoek is naar een prettige uitbreiding van zijn Sonos-opstelling of er net eentje begint, die zit wel goed met de nieuwe SYMFONISK. Voor de prijs van €159 haal je een lamp/speaker in huis die je in ieder geval veel plezier gaat brengen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen