Hilarisch of pure kippenvel: deze robot springt dertig meter hoog

Tech Wesley Akkerman 29 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Wetenschappers ontwikkelden een kleine robot die in staat is flinke sprongen te maken, alsof hij een miniatuurversie van een superheld is. De mechanische springer is ontwikkeld door een team onder leiding van UC Santa Barbara-professor Elliot Hawkes. De robot is in staat een sprong te maken van ruim dertig meter de lucht in.

Hawkes laat weten dat dit de hoogste, mechanische, sprong ooit is. Zijn team publiceerde het onderzoek in een nieuwe editie van het tijdschrift Nature. In de onderstaande video kun je zien hoe de robot precies te werk gaat.

Robot springt dertig meter hoog

Of de bewering klopt, valt te betwisten. Sarah Bergbeiter van de Carnegie Mellon University, werkzaam op de afdeling machinebouw, laat zien dat het wellicht wat genuanceerder ligt. Bergbeiter was geen onderdeel van het onderzoek, maar laat in een ander artikel weten dat er organismen bestaan die veel hoger kunnen springen.

Bergbeiter vindt het belangrijk om te kijken naar het lichaamsgewicht en -lengte van de springer. Sommige insecten kunnen daardoor, op papier, veel hoger springen. Zo heb je bijvoorbeeld de froghopper, die zeventig centimeter de lucht in springt. Dat is ongeveer 115 keer de lengte van het kleine beestje.

De springrobot is niet heel zwaar

De springrobot weegt niet meer dan veertien gram en bestaat uit een motor en een speciale springveer. Die veer beschikt over compressiebogen gemaakt van koolstofvezel en elastiek, die vastzitten aan de motor via een spindel. De robot kan zichzelf opnieuw opwinden na een sprong, om meteen verder te springen.

Toch geen grap: Tesla Optimus-robot vanaf volgend jaar in productie

Waar de robot precies voor gebruikt moet worden, is niet duidelijk. Hawkes hoopt het onderzoek voort te kunnen zetten en het apparaat 125 meter hoog te kunnen laten springen. Op de maan zou die dan een halve kilometer kunnen afleggen. Maar wat die daar dan precies doet? Dat horen we ongetwijfeld later nog eens.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Nature

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen