iOS: de 5 beste productiviteit-apps om je doelen te behalen in 2021

Smartphones Lisanne Beijen 7 feb 2021
Leestijd: 4 minuten

Thuiswerken is niet altijd makkelijk. Je huis en de persoon(en) met wie je het huis deelt bieden namelijk altijd de nodige afleiding. Soms is die afleiding welkom en soms verstoort het je productiviteit enorm. In dit laatste geval zijn er genoeg iOS apps voor op je Apple-toestellen die je helpen productiever te werken.

Sommige apps die te maken hebben met planning en productiviteit, zowel voor individuen als voor teams, hebben we al vaak besproken. Denk bijvoorbeeld aan Evernote, Asana, Todoist en Trello. Daarom slaan we deze apps vandaag even over en lichten we 5 andere productiviteit-apps uit voor iOS die ook het proberen waard zijn.

Laat je smartphone met rust en groei een bos met Forest

Forest is een app voor wie het niet kan laten op zijn smartphone te kijken, door zijn Instagram feed te scrollen en berichten te sturen aan vrienden. We benoemden eerder huisgenoten als afleiding tijdens het werken, maar tegenwoordig is onze smartphone waarschijnlijk de grootste afleiding van allemaal. Installeer Forest op je iOS-toestel om deze afleiding te weerstaan.

Forest werkt vrij simpel: in de app plant je een digitaal zaadje wanneer je begint met werken of met je klusjes. Zet vervolgens een timer voor hoe lang je aan het werk wilt blijven. Het zaadje dat je hebt geplant groeit uit tot een boom als je volhoudt en de app niet sluit om iets anders te gaan doen. Hoe langer je volhoudt, hoe groter en gezonder de boom. Wie serieus gefocust is groeit zelfs een bos. Naast een digitale boom plant Forest in samenwerking met de organisatie Trees of the Future ook daadwerkelijk bomen. Een fijne extra bonus voor je harde werk.

Forest app iOS
Forest (Afbeelding: Forest app)

Weg met afleiding, hallo Freedom

Ben je verslaafd aan je verschillende social media apps? Je bent niet de enige. Deze apps zijn namelijk precies zo ontworpen om jouw aandacht vast te houden en jou daardoor continu je smartphone te laten vasthouden. Dat is dodelijk voor je productiviteit. Wie uit de greep van social media wil ontsnappen en dus zijn ‘vrijheid’ terug wil kan daarvoor de iOS-app Freedom downloaden.

Freedom blokkeert op door jou gekozen momenten door jou geselecteerde apps en websites op je smartphone. Je kunt er zelfs voor kiezen om het internet op je smartphone in zijn geheel te blokkeren voor een bepaalde periode. Was je dag ondanks alle maatregelen nog steeds niet productief? Dan is je social media- en internet verslaving in ieder geval niet de schuldige geweest.

Freedom productiviteit app
Freedom app (Afbeelding: Freedom.to)

Montior je productiviteit metRescueTime voor iOS

Soms vliegen de dagen voorbij terwijl je niet het gevoel hebt dat je de uren goed hebt benut. In dat geval helpt de app RescueTime je om je tijd zo efficiënt mogelijk te besteden. Deze app is speciaal ontwikkeld om gebruikers inzicht te geven in hoe zij hun tijd besteden, verdeeld over verschillende taken en activiteiten.

RescueTime heeft verschillende handige functies. Zo kan hij de activiteit op je computer vrij specifiek monitoren (zowel online als offline) en geeft hij ook inzicht in wanneer je afgeleid was (en waardoor). Hierdoor kun je productieve en onproductieve dagen met elkaar vergelijken en op deze manier leren van je eigen afleiding. Heb je aan alleen een overzicht van je (on)productiviteit niet genoeg? Dan kun je met deze tool voor iOS ook websites blokkeren waar je niet zelfstandig van weg kunt blijven.

rescue time iOS app
RescueTime (Afbeelding: RescueTime)

Things 3

Er bestaan ontelbaar veel apps die je to-do’s overzichtelijk weergeven. De een nog geavanceerder dan de ander. Dit soort apps zijn handig, maar niet altijd even aantrekkelijk voor wie zijn takenlijstje nog het liefst op wat geeltjes kladdert of ze op een speciaal notitieblok zet. Een analoge to-do lijst voor iemand met een volle agenda wordt alleen snel onoverzichtelijk. De app Things 3 is in dit geval een goede middenweg.

Things 3 is een strakke, overzichtelijke en gebruiksvriendelijke app die taken goed georganiseerd houdt. Een nadeel van deze app is dat je apart moet betalen voor de iOS-versie van de app voor iPhone, iPad en Mac. Al is dit misschien geen deal breaker voor iemand die normaliter ook betaalt voor 4 verschillende notitieblokken en papieren to-do kalenders.

Things3 iOS app
Things 3 (Afbeelding: YouTube)

Uitstelgedrag voor meer productiviteit: Pocket voor iOS

Het is makkelijk om je productiviteit te laten dwarsbomen door alles wat op het internet te lezen en te bekijken is. Uitstelgedrag is in de meeste situaties niet goed, maar als het gaat over het lezen van (nieuws)artikelen dan kun je die vaak het beste bewaren tot je al je werk hebt volbracht. Met als uitzondering dit artikel natuurlijk.

Pocket is een app voor iOS die alle interessante reads, video’s en andere content voor je bewaart. Zo kun je al deze content bekijken wanneer je niet eigenlijk aan het werk moet zijn. Een handige functie van Pocket is dat je dankzij de zogenaamde ‘Read It Later service‘ ook alle bewaarde content offline kunt lezen en bekijken.

Pocket app App Store
Pocket app (Afbeelding: App Store)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen