Gaan we weer: 400 iOS- en Android-apps jatten je data met liefde

Apps Mark Hofman 17 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Het is de laatste weken regelmatig raak. Verschillende kwaadaardige applicaties, voor zowel iOS- als Android-telefoons, komen aan het licht. Aan ons de nobele taak om gebruikers daar, meerdere malen, voor te waarschuwen.

Hoewel niet heel veel mensen altijd het gevaar zien, is het niet erg goed voor je als je data gejat wordt. Helaas zitten de Google Play Store (Android) en Apple App Store (iPhone) vol met apps die dit zonder enige gêne doen.

iOS en Android: 400 apps die gevaarlijk zijn

De waarschuwing komt dit keer overigens wel van een opvallende partij: Meta. Via The Mirror komen we achter een lijst die het bedrijf, voornamelijk bekend van Instagram en WhatsApp, met de wereld deelt. Daarin staan 400 verschillende iOS- en Android-apps die gevaarlijk zijn voor gebruikers.

Opvallend is dat de lijst voornamelijk bestaat uit applicaties voor fotobewerking en gratis VPN-diensten. Eerder werd al duidelijk dat consumenten met een Android-smartphone of een iPhone daar goed mee op moeten passen. Zo stelen ze bijvoorbeeld de inloggegevens. Zelfs van andere applicaties.

De populaire Android-apps die je direct moet verwijderen
Een hacker. (Afbeelding: Nahel Abdul Hadi)

In bijna alle gevallen moeten Android- en iPhone-gebruikers inloggen met hun Facebook-account. Iets dat ervoor zorgt dat deze gegevens direct doorgespeeld worden naar de, kwaadwillige, ontwikkelaars. Dat is dan ook de reden dat juist Meta aan de bel trekt.

Benieuwd naar de hele lijst met applicaties? Meta zet alle apps, en diens gevaren, op een rij in een blog op zijn website.

Facebook verwijderen voor een snellere telefoon

Het is overigens wel opvallend dat precies Meta met de waarschuwing komt. Zo wist een recent onderzoek uit te wijzen dat de app van Facebook voor problemen kan zorgen. Volgens de onderzoekers kan de app een iPhone of Android-telefoon aanzienlijk vertragen.

Heb je overigens last van een snel leeglopende batterij? Ook dit kan komen door de applicaties die je op je telefoon hebt staan. In het onderstaande artikel zetten we de grootste batterijvreters voor je op een rij.

WhatsApp, Tinder en 8 andere Android-apps die je batterij leegzuigen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen