De WhatsApp-app die Android-gebruikers beter links kunnen laten liggen

Apps Wesley Akkerman 13 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Er is nu een malafide versie van de populaire berichtendienst WhatsApp beschikbaar. Daarom doe je er goed aan de komende tijd even scherp te zijn op welke apps je precies downloadt en waarvandaan. De neppe versie gebruikt namelijk dezelfde rechten als de reguliere variant en kan zodoende gegevens stelen.

Wellicht ben je de WhatsApp-kloon al tegengekomen: YoWhatsApp. Deze variant wordt voornamelijk via andere apps en advertenties aangeboden, zoals in Snaptube en Vidmate. De app probeert gebruikers lekker te maken met functies die de gewone app niet aanbiedt, zoals het kunnen aanpassen van de interface.

WhatsApp-kloon steelt gegevens van gebruikers

De kwade berichtendienst werd ontdekt door onderzoekers van Kaspersksy. Dat bedrijf onderzoekt sinds vorig jaar allerlei aangepaste WhatsApp-varianten die zijn voorzien van de Triada Trojan. Wanneer iemand de app installeert, dan stuurt deze belangrijke toegangssleutels naar de server van de neppe ontwikkelaar.

WhatsApp
Nog meer chatten. (Afbeelding: Unsplash)

Vervolgens kan de ontwikkelaar die sleutels gebruiken in opensource voorzieningen en acties uitvoeren, zonder dat de eigenaar daarvan op de hoogte is. Dit kan leiden tot het overnemen van een account, het voordoen van een ander of het delen van gevoelige informatie. Kaspersky laat niet weten of de app reeds misbruikt is.

Als malware verspreid

YoWhatsApp wordt als malware verspreid, onder meer via videodownloader Snaptube. Het bedrijf is hiervan op de hoogte gebracht, waardoor de advertentiecampagne stopgezet kon worden. Daarnaast dook er een soortgelijke app op via een app genaamd Vidmate, WhatsApp Plus, die dezelfde dingen deed.

Dit is niet de eerste keer dat mensen op deze kwaadaardige wijze aan gegevens proberen te komen via WhatsApp. Moederbedrijf Meta klaagde afgelopen maand de makers van drie andere malwareklonen aan, aangezien die meer dan een miljoen accounts buitgemaakt hadden. Dit is dus serious business voor die gasten. Let er dus altijd op dat je WhatsApp vanuit de juiste bronnen downloadt of installeert.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Kaspersky

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen