iPhone 15: dit is onze eerste indruk van de smartphone van Apple

Tech reviews Jeroen Kraak 19 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

De iPhone 15 wordt aanstaande vrijdag gelanceerd. WANT-redacteur Jeroen Kraak kreeg de kans om zowel de 15 als de 15 Plus een dagje te gebruiken, en hier zijn zijn eerste indrukken.

Terwijl Apple met de iPhone 15 Pro veilige keuzes lijkt te maken qua kleuren, is dat bij de gewone en Plus-versie een totaal ander verhaal. Apple kiest voor ongebruikelijke lichte kleuren, behalve bij het zwarte model.

@wantnl

Double Tap op Apple Watch is niet zo heel nieuw 🤔 #applewatch #applewatchseries9 #applewatchultra2 #watchos10 #apple #techtok

♬ original sound – WANT – WANT

Stijlvol uiterlijk

Ik kreeg een roze en een blauw exemplaar van Apple. Hoewel de blauwe bij zonnig weer bijna wit lijkt, verandert dat in de schemering. Dan heb je echt een babyblauw toestel in handen.

Wat meteen opvalt, is dat de achterkant dit keer mat is in plaats van glad. Dit geeft de gewone iPhone 15 een luxe uitstraling. Het is fijn dat je daardoor ook niet snel vingerafdrukken ziet, iets wat bij het gladde ontwerp van de 14 wel vaak voorkwam. Bovendien voelt het toestel daardoor prettiger aan in de hand.

Daarnaast is er ook een nieuwe USB-C-poort op de iPhone 15. Hierdoor kun je dezelfde oplader gebruiken als voor veel andere apparaten. Handig als je ergens een lader wilt lenen als je die van jezelf bent vergeten.

Dynamic Island

De iPhone 15 is ten opzichte van de gewone 14 een behoorlijke upgrade. Je zou het eigenlijk een doorontwikkelde versie van de iPhone 14 Pro kunnen noemen. Hoewel hij geen drie camera’s aan de achterkant heeft, heeft hij wel Dynamic Island.

iPhone 15 heeft een goed verborgen nieuwe veiligheidsfunctie
Omdat Apple vorig jaar de ontwikkeling van Dynamic Island door derden nogal beperkte, zijn er nog niet veel apps die hiervan gebruikmaken. Dit zal echter naar verwachting dit jaar aanzienlijk toenemen.

Nieuwe camera in de iPhone 15

De camera heeft ook een flinke upgrade gekregen. Als je foto’s maakt met de iPhone 15, merk je dat deze een hogere resolutie heeft. Vooral bij het inzoomen levert dit scherpere foto’s op dan de 14. Ook bij weinig licht presteert de telefoon veel beter. Zelfs portretten in het donker zien er goed uit.

Ook het maken van video’s is nog eenvoudiger geworden. Je kunt nu nog gemakkelijker inzoomen tijdens zowel het filmen als in de videomodus. Met de Actiemodus wordt het nu nog eenvoudiger om video’s te maken wanneer iemand beweegt.

https://www.want.nl/wp-content/uploads/2023/09/IMG_0091-1024×768.jpg

Het scherm van de iPhone 15

De iPhone 15 beschikt over een vernieuwd Super Retina XDR-scherm. Dit valt met name op als je buiten bent. Hoewel ik zelden problemen had om het scherm in de zon goed te kunnen zien, is het nu nog duidelijker dankzij de 2000 nits.

Dit is ook merkbaar bij het bekijken van video’s. De piekhelderheid bedraagt 1600 nits, een kenmerk dat is overgenomen van de iPhone 14 Pro. Hierdoor is het kijken van films en series via Netflix of Apple TV+ een waar genot.

Onder de Motorkap

Onder de motorkap bevindt zich de A16 Bionic-chip van Apple. Deze chip, net als het Dynamic Island, werd vorig jaar voor het eerst geïntroduceerd bij de iPhone en is zo’n 20 procent sneller. Dit merk je vooral wanneer je tussen verschillende apps schakelt.

Een geheel nieuw element is de nieuwe generatie ultrabreedbandchip in het toestel. Het grote voordeel hiervan is dat je je Apple Watch of AirPods Pro 2 nog eenvoudiger kunt terugvinden. Voor slordige mensen zoals ik is dit ideaal. Ik kon mijn oortjes in enkele seconden lokaliseren.

iPhone 15 licht
De batterijduur is ongeveer gelijk aan die van de iPhone 14. Ik kon mijn telefoon prima een hele dag gebruiken. De iPhone 15 Plus heeft zelfs een nog grotere batterij, waardoor je bij zuinig gebruik wel twee dagen kunt halen.

Over enkele weken zullen we een uitgebreide review en video presenteren. Je kunt een telefoon immers pas echt goed beoordelen wanneer je deze enkele weken.

Experts waarschuwen: 3 waardeloze apps vertragen je iPhone

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen