iPhone 16 krijgt de kracht van een Pro, maar loopt deze functie waarschijnlijk mis

Apple Mark Hofman 3 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

De iPhone 16 krijgt hoogstwaarschijnlijk de rekenkracht van een Pro, maar loopt wel het risico dat een OLED-paneel mist. Hoe zit het precies?

Het verschil tussen de iPhone 16 en de 16 Pro (Max) zit ‘m in ieder geval niet in rekenkracht. Het instapmodel uit de nieuwe Apple-line-up komt volgens recente geruchten met dezelfde A18-chip. Belangrijk voor Apple Intelligence, dat overigens dit jaar niet in Europa zal verschijnen.

Wat het verschil dan wel is? Dat zit ‘m volgens ETNews voornamelijk in het beeldscherm. Bronnen melden het platform dat de iPhone 16 Pro en Pro Max een OLED-beeldscherm krijgen die een stuk helderder is dan het scherm van het instapmodel.

A18 voor elk toestel iPhone 16-serie

Apple breekt de strategie van het afgelopen jaar als de bronnen van Apple Insider het bij het juiste eind hebben. Waar het Amerikaanse bedrijf de A17 Pro-chip naar de iPhone 15 Pro en Pro Max bracht, moesten de 15 en 15 Plus het nog doen met de A16 Bionic van een jaar eerder.

Door de rekenkracht die vereist is voor het gebruik van Apple Intelligence, en de wens om die functie op zoveel mogelijk smartphones uit te brengen, zal het verschil in chips dit jaar niet groot zijn. Een gerucht dat wordt bijgestaan door verborgen code die door MacRumors werd gevonden.

A17 chip Apple
(Afbeelding: Apple)

Of er helemaal geen verschil is, blijft overigens onzeker. Apple zou er zomaar eens voor kunnen kiezen om de A17 Pro een iets andere vorm te geven en deze vervolgens als A18-chip kunnen verschepen. Daarbij zou het bedrijf dus zijn Pro en Pro Max kunnen voorzien van een A18 Pro-chip om nog meer rekenkracht te kunnen bieden.

OLED alleen voor de Pro-modellen

De iPad Pro heeft een TandemOLED-paneel, dus is de kans groot de Apple hetzelfde doet met de iPhone. Kans dat het instapmodel en het Plus-model voorzien worden, is klein, zo meldt onder andere ETNews.

Veel details weet het medium niet te melden, maar het lijkt er wel zeker van te zijn dat de ‘M14’ AMOLED-stack alleen beschikbaar is voor de iPhone 16 Pro en Pro Max. Met het nieuwe paneel zou het de beeldkwaliteit aanzienlijk kunnen verbeteren en inspelen op de verhoogde helderheid van de iPad Pro.

Nieuwe kopen of wachten op de iPhone 16?

Apple heeft nog geen exacte datum gedeeld waarop we de iPhone 16 kunnen verwachten. Gezien voorgaande evenementen hebben we met 10 september 2024 overigens wel een goed idee. Mocht dat echt het geval zijn kunnen we het toestel vanaf 13 september bestellen en vanaf 20 september thuis verwachten.

Apple Intelligence: is het het waard om je iPhone te upgraden?
(Afbeelding: Apple)

Zekerheid is er op dat gebied dus nog niet, maar wat je wel kunnen vertellen is wat je nu moet doen als je een nieuwe iPhone op de kop wil tikken. Is dit het moment of kun je beter even wachten?

In onderstaand artikel vertellen we je er alles over.

Nu een nieuwe Apple-smartphone kopen of beter wachten op die iPhone 16?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen