Waarom je de recensies in appwinkels niet blind moet vertrouwen

Apps Sabine Schults 2 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Als je op zoek bent naar een nieuwe app voor op je iPhone of Android-toestel kom je in de App Store of Play Store een hoop recensies tegen die wel of niet iets positiefs te melden hebben over een bepaalde app. Kun je deze wel vertrouwen? Het korte antwoord is ‘nee’.

Zowel de App Store op je iPhone als de Play Store op je Android-telefoon staan namelijk vol met nepreviews. Dat is niet alleen vervelend voor de makers van deze apps, maar ook voor ons als downloaders en gebruikers ervan.

iPhone en Android: appreviews niet blind te vertrouwen

Een recent onderzoek van Which? toont aan dat een significant deel van de apps die in de Top 100-lijsten staan in de appwinkels op je iPhone of Android-smartphone verdacht zijn. Bij de App Store op de iPhone is dat 17 procent en bij de Play Store zelfs 25 procent!

De neprecensies zorgen onder meer voor hogere scores dan grote concurrenten. Zo was ruim 60 procent van de reviews bij een bepaalde datingapp 5 sterren, terwijl Tinder er nog geen 10 procent van heeft. Ook waren er een paar grote pieken te zien van momenten waarop er ineens veel meer reviews met 4 of 5 sterren werden geplaatst op een iPhone dan gewoonlijk.

Zo herken je fake reviews

De nepreviews in de appwinkels van je iPhone of Android-telefoon zijn ook te herkennen aan de lengte ervan. Vaak zijn nepreviews korter van stof dan echte reviews, al zegt dit natuurlijk lang niet alles. Ook worden er vaak heel veel recensies in een korte tijd geplaatst.

Verder is het slim om te kijken naar de inhoud van een review op je iPhone of Android. Is het wel logisch wat er staat?

5 sterren review
5 sterren? (Afbeelding: Towfiqu Barbhuiya / Unsplash)

Het is hoe dan ook slim om de recensies van een app altijd te vergelijken met een bekende concurrent. Als de reviews van een onbekende app zoveel beter zijn dan de app van een groot bekend bedrijf, waarom is die dan niet populairder?

5 machtige iPhone-apps die we echt eens op Android willen zien

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen