Ik stapte als Apple fanboy over van iPhone naar Android: verbazing alom

Gadgets Noah Korevaar 5 feb 2018
Leestijd: 6 minuten

Ik ben een echte Apple fanboy, altijd al geweest. Mijn eerste iPod (een Touch) kreeg ik van mijn vader, die hem al twee jaar gebruikt had, toen ik ongeveer 12 jaar oud was. Ik was altijd erg onder de indruk geweest van alles van Apple en kon mijn geluk niet op toen ik deze iPod in ontvangst kon nemen.

Het enige jammere hieraan, was dat de iPod uiteraard niet kan bellen, dus ik wilde graag een iPhone. Ik heb hiervoor gespaard en toen ik 15 was, kon ik er één kopen. Dit was een iPhone 4. Toen deze uiteindelijk langzamer begon te worden, en ik het scherm nog een enkele keer gesloopt had, heb ik vier jaar later een iPhone 6 gekocht.
Deze column is geschreven door Thijs de Maa.

Van een iPhone naar een Android smartphone

Veel mensen zeggen dat het door het overlijden van Steve Jobs is gekomen, dat weet ik niet zeker, maar het is na die tijd wel bergafwaarts gegaan. Het prettige aan Apple, en wat ik ook altijd aan anderen vertelde, was ‘Het werkt gewoon.’ En dit is helaas inmiddels niet meer waar. Sinds iOS 10 zaten er eigenlijk voor het eerst bugs in het besturingssysteem, iets wat daarvoor eigenlijk nooit is voorgekomen. Hoewel Apple deze vrijwel gelijk heeft rechtgetrokken, werd het met de releases daarna alleen nog maar erger.  

Apple iPhone opladen

En, zoals inmiddels bekend, heeft Apple bekend gemaakt dat ze de prestaties van een iPhone nu bewust verslechteren, voor het beter behouden van de batterij. Na ongeveer drie jaar trouwe dienst, begon mijn iPhone 6 na de laatste update(s) steeds trager te worden. De GPS werd steeds minder nauwkeurig (tot op het punt dat ik hem niet meer kon vertrouwen voor de navigatie, terwijl ik midden in Frankrijk zat), Bluetooth werd spontaan onderbroken of kon maar tot 1 meter bereik aan.

Ik had op dat moment redelijk veel randaccessoires van Apple, zoals de AirPods en een Apple Watch. Dit hield me onder andere tegen om over te stappen op iets anders, bovendien blijft een mens toch vaak bij wat hij kent. De maat was op een gegeven moment toch vol. (Vooral omdat je voor een beetje iPhone X €1.300 zou moeten betalen, en dat ging ik absoluut niet doen). Ik had al wel eerder naar Android telefoons gekeken, omdat ik toch al wel een tijd twijfelde.

Ik ben uiteindelijk geland bij de OnePlus 5. Ik heb voor dit toestel gekozen vanwege het grote scherm, de snelheid qua performance, de snelheid van de vingerafdruksensor en de snelheid van het opladen. In mijn gewenste kleur was hij niet verkrijgbaar op de website van OnePlus, dus ik heb hem voor 600 ergens vandaan gehaald, maar op dat moment was hij verkrijgbaar voor €499. Dit was uiteraard een groot contrast met de prijzen die je tegenwoordig voor iPhones neertelt.

De overstap

Het overzetten van de gegevens van de ene telefoon was veel makkelijker dan ik had verwacht. Je moet de Google Drive app installeren op je iPhone (als je deze app nog niet hebt), en dan kiezen voor het maken van een backup van je telefoon. Als je dit gedaan hebt, installeer je de Google Drive app ook op de Android telefoon en kun je de gegevens gemakkelijk kopiëren.

OnePlus 5

Bijna alle apps die op iOS beschikbaar zijn, zijn ook te vinden in de Google Play Store. Er is wel een aantal apps die helaas alleen voor iOS bestaan, zoals de app Things. Deze todo-app is erg handig, en ziet er daarnaast ook nog eens fantastisch uit. Er bestaat helaas geen Android versie van deze app, en ben hierom overgestapt naar Todoist, een app die ik hiervoor al eerder gebruikt heb.

Mijn AirPods werken gelukkig ook gewoon met Android. Hoewel twee keer tappen op één van de oortjes de muziek pauzeert/hervat in plaats van Siri activeert, is de functie verder gelijk. Dit is zeker wel een meevaller, want ik ben erg gehecht aan mijn draadloze oorhangers.

De grootste voordelen

Veruit het grootste voordeel aan de OnePlus is de snelheid, vooral als je een driejaar oude iPhone gewend bent die niet meer vooruit te branden is. Alle apps starten binnen een seconde op en de vingerafdruksensor slaat geeft gelijk toegang zodra je je vinger erop legt.

Daarnaast is de camera erg goed. Hoewel ik meestal niet echt klachten had over de camera van de iPhone, was dit toch wel een hele verbetering. De portretmodus (met voldoende licht) levert prachtige portretten op.

iPhone

Iets wat specifiek is aan de OnePlus, maar toch wel genoemd moet worden, is de snelheid van het opladen. De OnePlus telefoons zijn uitgerust met Dash Charging. Deze laadt zienderogen sneller op, wat voldoet aan hun slogan ‘A day’s power in half an hour’. Dit zorgt ervoor dat ik niet meer elke nacht mijn telefoon hoef op te laden, maar gewoon een halfuurtje wanneer de batterij leeg raakt.

Een van de grote voordelen aan Android, is de aanpasbaarheid van heel veel dingen. Van widgets op je homescreen tot aan twee keer tappen om het scherm aan of uit te doen, vrijwel alles is instelbaar.

Wat ik het meeste mis

Wat ik het meeste mis aan de iPhone zijn de integraties met macOS. Ik kon bijvoorbeeld iets op mijn MacBook Pro kopiëren en dit dan plakken op mijn iPhone. Ook met AirDrop was het verzenden van iets van de iPhone naar de MacBook en vice versa erg gemakkelijk.

Bij iOS zijn er bepaalde gebaren en handelingen die in alle apps hetzelfde werken. Denk hierbij aan het vegen vanaf de linkerkant van het scherm om terug te gaan naar het vorige, en aan het aanraken van de statusbalk (met de klok) om in elk scherm waar je kunt scrollen weer terug naar boven te gaan. Op Android zijn deze functionaliteiten soms wel ingebouwd, maar dit verschilt van app tot app.

Een ergernis die ook zeker niet onbenoemd mag gaan, zijn de emoji’s. Op iOS heb je een versie van de emoji’s, en dat zijn degene die Apple heeft ontworpen. In welke app je ook zit, worden deze gebruikt (behalve Facebook Messenger, die houdt er alsnog zijn eigen emoticons op na). Op Android daarentegen, lijkt het wel alsof elke app z’n eigen emoji’s heeft. Als je eens op deze pagina van de Emojipedia kijkt, zie je dat er wel dertien verschillende versies zijn.

Conclusie

Nu ongeveer zes maanden later heb ik zeker geen spijt van mijn overstap. Ik ben al helemaal vertrouwd geraakt met mijn nieuwe apparaat, en ik zou ook niet weer terug willen. Mensen om mij heen die nog wel een iPhone hebben, hoor ik steeds meer klagen en dat stelt me gerust dat ik de juiste keuze heb gemaakt.

Ik ben er enorm op vooruit gegaan, en hoewel iedereen anders is en andere wensen heeft, zou ik nu toch meer mensen willen aanmoedigen om te overwegen om over te stappen. Check hier wat de beste smartphones van dit moment zijn, zowel met iOS als Android.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen