Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Digital 25 okt 2021

Waarom iPhone-gebruikers de Facebook-app moeten verwijderen

Beveiligingsonderzoekers melden dat iPhone-gebruikers de Facebook-app van hun smartphone moeten verwijderen. De reden daarvoor is vrij simpel. Ondanks het feit dat je bij Facebook aangeeft niet gevolgd te willen worden, kan het bedrijf dat nog steeds doen. Dat gebeurt dan via metagegevens van hun afbeeldingen en IP-adressen.

Facebook laat weten dat dit inderdaad gebeurt. Het bedrijf gaat er echter niet op in waarom dit slecht is, zelfs wanneer een gebruiker aangeeft niet gevolgd te willen worden op iOS. Daarnaast gebruikt het bedrijf achter het sociale medium de snelheidsmeter om te achterhalen wat je doet op bepaalde momenten van de dag.

Facebook volgt iPhone-gebruikers alsnog

Facebook linkt bovendien iPhone-gebruikers aan andere mensen, ook al heb je geen idee wie die mensen zijn. De snelheidsmeter ziet verder wanneer je zit, ligt of wandelt. Helaas is er geen manier op deze vorm van tracking uit te schakelen, zonder de Facebook-applicatie volledig te verwijderen.

Facebook like
Facebook. (Afbeelding: Josh Edelson / AFP)

Deze gegevensverzameling vindt plaats bij Facebook, Instagram en WhatsApp, al moet je bij de berichtendienst de verzameling kunnen uitschakelen. Het is niet duidelijk waarom de apps van het bedrijf de data van de snelheidsmeter lezen of hoe je die verzameling uitschakelt wanneer je daar logischerwijs geen trek in hebt.

Andere apps doen dit niet

De onderzoekers onderzochten meerdere apps, zoals  TikTok, WeChat, iMessage, Telegram en Signal. Deze apps verzamelen geen gegevens via de snelheidsmeter. De onderzoekers voegen daaraan toe dat de verzameling an sich “onschadelijk’ is. Maar wat het bedrijf van Mark Zuckerberg ervan maakt, “daar valt je mond van open”.

Teveel gezeik en een slechte naam: Facebook verder als Metaverse?

De onderzoekers melden tot slot dat Facebook patenten in handen heeft voor het koppelen van vreemde mensen via telefoonsignalen. Zit je samen met iemand in de bus die wel z’n iPhone-locatie deelt met het bedrijf, dan kan de meter dus meten dat jullie waarschijnlijk samen in dezelfde bus zitten op dat moment. De data van de ene meter komt namelijk overeen met die van jou. Daarom raden de onderzoekers aan dat je Facebook, Instagram en WhatsApp snel verwijdert.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Forbes

Reageer op artikel:
Waarom iPhone-gebruikers de Facebook-app moeten verwijderen
Sluiten