Zo voorkom jij een vroege dood van je smartphone en andere tech

Smartphones Sam Dille 6 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

De meeste laptops, smartphones en andere tech die je gebruikt zijn vandaag de dag behoorlijk stevig en sterk. Helaas blijft de oplaadpoort toch nog vaak een zwakke plek. Zo komt het nog te vaak voor dat je apparaat opeens niet meer oplaadt. In dit soort gevallen lijkt je iPhone of ander apparaat niet meer te redden zonder een peperdure reparatie. Geen zorgen, met deze simpele en goedkope truc heb je dit probleem nooit meer.

De oorzaak van een kapotte usb, lightning of andere type poort is meestal slijtage. Als je de poort van bijvoorbeeld je iPhone of Android regelmatig gebruikt, rekken de connectoren uit of veranderen ze van positie. Hierdoor wordt het voor de kabel langzaamaan steeds moeilijker om verbinding te maken. Het gevolg is een smartphone die nauwelijks of helemaal niet meer meer wil opladen.

Voorkom ernstige schade aan de iPhone of Android dankzij dit trucje

Gelukkig kun je dit probleem voorkomen door een usb-verlengkabel of -adapter aan te schaffen. Het is hierbij belangrijk dat je de verlengkabel altijd aangesloten laat, ook als je het apparaat niet oplaadt. Op die manier is de usb-poort beschermd tegen direct contact met de laadkabel. Daarnaast verklein je de kans dat stofjes of kruimels in de uitgang terechtkomen. Deze oplossing is vooral geschikt voor laptops of tablet. Voor een iPhone of Android is deze optie misschien wat onhandig. Je kan immers onmogelijk de hele dag een extra adapter aan je smartphone laten bungelen. Maak daarom gebruik van een draadloos laadstation, zodat je de usb-poort helemaal niet hoeft te gebruiken.

usb-verlengkabel in laptop
Zo gebruik je een usb-verlengkabel of adapter. (Afbeelding: Polina Tankilevitch / Pexels)

Wees voorzichtig met verlengkabels

Vergeet alleen niet dat ook de usb-uitgang van je adapter kan slijten. Dit betekent dat ook deze na verloop van tijd toe is aan vervanging. Het is dus noodzakelijk dat je de verlengkabel goed beschermt met bijvoorbeeld een kabelklem. Gelukkig is het geen ramp als je hem uiteindelijk moet vervangen. Dit is namelijk een stuk goedkoper dat het laten repareren van en iPhone- of Android-uitgang.

Waarom jij je iPhone het best met het scherm omlaag neer kunt leggen

Wees ook voorzichtig met het installeren van de adapter bij de oorspronkelijke kabel. Hoe fragieler de connector, hoe groter de kans dat je per ongeluk iets in een iets verkeerde hoek plaatst. En dit geldt natuurlijk ook weer voor de uitgang van de draadloze oplader voor je iPhone of Android. Zorg dus altijd goed voor al je kabels en uitgangen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen