Iconische iPhone X en AirPods nu vintage, maar wat bedoelt Apple daarmee?

Apple Mark Hofman 2 jul 2024
Leestijd: 3 minuten

Apple heeft de iPhone X uit 2017 en de eerste generatie AirPods (2016) in zijn lijst met vintage-producten gezet. Twee iconen verlaten het strijdveld, maar wat houdt het precies in?

De iPhone X uit 2017, de eerste-generatie AirPods uit 2016 en de HomePod uit 2016 worden door Apple beschouwd als Vintage-producten. Hiermee neemt het Amerikaanse bedrijf van CEO Tim Cook afscheid van drie iconische producten.

Eerste-generatie producten hebben altijd een speciaal plekje in het hart van de technologieliefhebber, maar de iPhone X was bijzonder. Waarom was dat zo het geval en wat betekent het eigenlijk als Apple een product als Vintage ziet?

De iconische iPhone X, AirPods en HomePod

We kunnen niet voor iedereen spreken, maar de HomePod zal van de drie producten het minst bijzondere plekje hebben in de Nederlandse woonkamers. Dat komt simpelweg doordat de slimme speaker alleen in mini-uitvoering in ons land verscheen. Hoewel een prettige toevoeging aan de collectie, heeft het bij lange na niet zo’n impact als de AirPods.

In 2016 maakte de wereld voor het eerst kennis met de perfecte oplossing voor de ontbrekende headphonejack op de iPhone. De AirPods werden al snel vergeleken met opzetstukjes van een tandenborstel en de verwachting was dat niemand ze zou dragen. Anno 2024 zijn de oordopjes niet meer uit het straatbeeld weg te denken.

Iconische iPhone X en AirPods nu vintage, maar wat bedoelt Apple daarmee?
(Afbeelding: Unsplash)

Het jaar erop was er na de komst van de iPhone 8 en 8 Plus ook nog een One More Thing. Een moment die we niet snel meer zullen vergeten. Het was het moment waarop de iPhone het verleden achter zich liet en de toekomst omarmde. Het moment dat knoppen werden vervangen door gebaren en schermranden ruimte maakten voor meer scherm.

De iPhone X was niet alleen het eerste moment dat Apple met de notch aan de haal ging en de smartphone die we vandaag de dag kennen introduceerde. Het was ook de eerste telefoon die het prijskaartje van 1000 euro wist aan te tikken. En vandaag wordt hij voor goed achter het glas van Apple’s Vintage-museum gezet.

Wat bedoelt Apple met Vintage?

Apple geeft producten die langer dan vijf jaar en minder dan zeven jaar niet meer worden verkocht het label ‘Vintage’. Hiermee wil het Amerikaanse bedrijf zeggen dat een product misschien niet meer de volledige ondersteuning krijgt die je van het bedrijf gewend bent.

In het geval van de iPhone X is het dus nog wel mogelijk om ondersteuning te krijgen, maar is het wel de vraag of bepaalde onderdelen voor reparatie nog wel beschikbaar zijn. Garantie voor reparatie heb je dus niet, ook niet voor software-updates of andere zaken.

apple homepod apple tv
Doe. Het. Dan! (Afbeelding: Apple)

‘Obsolete’ de volgende stap voor iPhone X en AirPods

Naast een lijst met ‘Vintage’ producten heeft Apple ook een lijst met producten met het label ‘Obsolete’. Dat is de internationale term. In Nederland gebruiken we het label Verouderde producten. Alle producten die al langer dan zeven jaar niet meer gemaakt en verkocht worden krijgen een plekje in deze lijst.

Garantie is er niet meer op te vinden en de kans dat deze producten gerepareerd kunnen worden is klein. Je zou het kunnen proberen bij onofficiële partners, maar daar houdt het dan ook mee op. Mocht je een product hebben uit deze lijst, dus binnenkort ook de iPhone X, dan is het misschien echt eens tijd om te upgraden.

Maar goed, wat is het beste moment om dat te doen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen