Waarom kinderen in horrorfilms zo ongelofelijk eng kunnen zijn

Films & Series Sam Dille 24 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Als je een horrorliefhebber een film geeft met moordenaars, demonen, monsters en griezelige wezens, dan worden ze meteen enthousiast. Maar bijna alle mensen die een horrorfilm kijken met kinderen in de hoofdrol, vinden het heel eng.

Van geboren kwaad tot bezetenheid: griezelige kinderen komen in alle maten voorbij om onze nachtmerries te voeden. Wat is het aan kinderen dat ons zo bang maakt?

Waarom kinderen in horrorfilms zo eng zijn

Kinderen voegen een extra element van angst toe aan een horrorfilm, omdat we ze over het algemeen als lief en onschuldig beschouwen. Bij griezelige kinderen in films is deze onschuld ver te zoeken en dat maakt ons tot in onze kern bang. Een goed voorbeeld hiervan is Damien Thorn uit The Omen. Hij is een duivelskind dat door zijn adoptiefamilie wordt opgevoed.

In de psychologie wordt er veel gesproken over het ‘nature vs nurture-principe’. Worden mensen slecht geboren of worden ze zo gemaakt? Damien is verreweg het meest kwaadaardige personage uit de horrorfilm. Ondanks dat hij slechte dingen doet, kunnen de volwassenen in de film hem niet hard aanpakken. Hij is maar een kind, je kunt hem niet zomaar slaan… Toch?

Demonen jagen op de kleintjes

Aan de andere kant is Regan van The Exorcist gruwelijk omdat haar zuiverheid van haar is afgenomen. Die had ze namelijk wel aan het begin van de horrorfilm. Regan wordt bezeten door een demon en verandert, zowel fysiek als mentaal.

Ze doet dingen die haar ouders of het publiek nooit voor mogelijk hadden gehouden. Zoals op de meest griezelige manier van de trap kruipen of uit haar bed zweven. Demonen in horrorfilms jagen op kinderen, omdat ze een makkelijke prooi zijn. Ze zijn kwetsbaar en dat maakt het makkelijker om controle over hen te krijgen.

The Omen horrorfilm
Damien uit The Omen. (Afbeelding: 20th Century Studios)

Dynamiek tussen kinderen en ouders

De laatste manier waarop kinderen ons de stuipen op het lijf jagen ligt bij de ouders. Kinderen zijn vaak een weerspiegeling van het gedrag van hun vader en moeder. The Babadook laat bijvoorbeeld zien hoe een kind de dupe wordt van zijn ouders.

De horrorfilm gaat over een moeder en zoon die alleen achterblijven na de dood van de vader. Samuel heeft moeite om zijn emoties te uiten en zijn moeder heeft moeite om de dood van haar man te verwerken. Doordat er geen communicatie is tussen Samuel en zijn moeder, verschijnt er een eng wezen uit een van de boeken van Samuel: Mister Babadook. In deze film is Samuel niet slecht, maar zijn gebrek aan begrip zorgt voor vreselijke problemen.

Horrorfilms met kinderen maken ons ongemakkelijk

Het doel van een griezelige film is om je zo ongemakkelijk mogelijk te laten voelen. Enge kinderen zorgen voor de grootste angst. Kinderen doen in het dagelijks leven geen vlieg kwaad en de personages kunnen kinderen moeilijker met geweld bestrijden.

Om deze kinderen te confronteren, heb je strategie en mentale kracht nodig. Kinderen in horrorfilms symboliseren daarom de pure strijd tussen goed en kwaad. Laten we maar blij zijn dat je niet veel duivelse kinderen in het dagelijks leven tegenkomt.

Doodeng: de 10 beste horrorfilms aller tijden (volgens Rotten Tomatoes)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen