De mysterieuze regel waar iedere Hollywood-ster zich aan lijkt te houden

Films & Series Rik Claessen 10 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

In Hollywood zouden crewleden acteurs niet aan mogen kijken. Sylvester Stallone werd zelfs aangeklaagd voor deze ‘oogcontactregel’. Klopt er iets van deze geruchten?

Waarschijnlijk heb je nog nooit oog in oog gestaan met een Hollywoodacteur. En dat is niet alleen omdat Hollywood zich op een compleet ander continent bevindt. Er gaan geruchten dat acteurs nooit met iemand oogcontact maken. Vreemd, maar ze zouden er een goede reden voor hebben.

Is het omdat ze zich beter voelen dan de rest? Of is het een bijwerking van jarenlang in de hoge top van de filmindustrie meedraaien? Geruchten over deze geen-oogcontactregel bestaan al sinds de jaren ’90. Klopt er ook iets van?

Waar komt deze oogcontactregel vandaan?

Van het gerucht dat crewleden geen oogcontact mochten maken met Sandra Bullock op de set van The Lake House tot Tom Cruise die beschuldigingen van een oogcontactregel ontkent. Het is niet ongewoon om dit te horen in Hollywoodkringen. De eerste keer dat deze regel ter sprake kwam in Hollywood was in 1993.

De acteur Rider Strong (Boy Meets World), zei onlangs in een podcast dat hij zijn tegenspeler Donald Sutherland, op de set van Benefit of the Doubt nooit mocht aankijken. “Als je met hem in de scène bent, kun je oogcontact met hem maken, maar het hele ding was dat elk crewlid de andere kant op moest kijken”, zei Strong.

De mysterieuze regel waar iedere Hollywood-ster zich aan lijkt te houden
Sandra Bullock in The Lake House (afbeelding: Warner Bros.)

Een aantal jaren later kreeg Jessica Alba op de set van tienersoap Beverly Hills, 90210 te horen dat ze absoluut geen oogcontact met de crew mocht maken. “Anders zou je van de set gegooid worden”, zei Alba in YouTube-serie Hot Ones.

Deze sterren uit Hollywood ontkennen de oogcontactregel

Het klinkt als een elitaire regel. Een aantal sterren uit Hollywood zijn dan ook beschuldigd dat ze de oogcontactregel hanteren. Zo zou talkshowhost Ellen DeGeneres haar crew nooit in de ogen aankijken. Zelf ontkende ze dit.

Ook Rambo-ster Silvester Stallone zou soortgelijk gedrag hebben vertoond tegenover zijn crew. Sterker nog: er hing zelfs een rechtszaak aan zijn broek. Een groepje werknemers had hem aangeklaagd omdat ze ontslagen zouden zijn door Stallone voor het breken van ‘onzinnige regeltjes’. Zo zouden werknemers niet eens tegen familieleden mogen praten. Stallone noemde de beschuldigingen onzin.

Leonardo DiCaprio had wel een oogcontactregel en dit is waarom

Zijn al die geruchten in Hollywood gebakken lucht? Niet allemaal. Op de set van Quentin Tarantino’s Once Upon A Time in Hollywood kreeg een crewlid te horen dat hij kosten wat het kost geen oogcontact mocht maken met de hoofdrolspeler Leonardo Dicaprio.

Waarom dan niet? Omdat DiCaprio zich beter voelt dan een onbenullig crewlid? De reden is iets minder spannend. het ligt aan de manier waarop DiCaprio zich voorbereidt, zegt filmtijdschrift The Hollywood Reporter. Wanneer DiCaprio in zijn rol probeert te komen, wil hij zo min mogelijk gestoord worden en houdt hij zich afgezonderd van anderen. Vandaar dat de acteur ‘mysterieus’ over kan komen wanneer de camera’s niet aan staan.

Once Upon a Time in Hollywood Netflix
“En toen zei ik: je mag me niet in de ogen kijken!” Bron: Sony Pictures Releasing

Veel topacteurs in Hollywood zijn klein begonnen. Sommige films waarin de sterren te zien waren, flopten eerst voordat ze een succes werden. Je leest het hier:

Net als Blade Runner en Donnie Darko, flopte deze films voordat ze klassiekers werden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen