10 van de tofste en raarste klassieke campers ooit

Elektrische auto's Dennis Mons 18 jul 2022
Leestijd: 4 minuten

In een vliegtuig stappen om op vakantie te gaan wordt irritant. Sterker nog; deze klassieke en soms obscure campers zijn veel leuker om mee te reizen.

Gemak dient de mens, en natuurlijk is vliegen lekker snel, ware het niet dat je vijf uur in de rij moet staat om je koffer in te checken en door de beveliging te mogen. Wij rijden liever van hot naar her in deze fantastische, en soms rare klassieke campers.

Van de ultieme camper-klassieker tot een WTF-heli

Het lijstje varieert van de klassieke Volkswagen-bus tot, nou ja. Je ziet het vanzelf.

1. Volkswagen T2 Bay Window

Je moet zo’n lijst aftrappen met misschien wel de meest iconische camperbus ooit. Dat is de Volkswagen T2 zeker (maar de T1 bovenaan is ook legendarisch). Er zijn talloze versies van de T2, maar deze strakke Bay Window is misschien wel een van onze favorieten.

camper klassieker
Een van de ultieme klassiekers. (Afbeelding: Goobony)

Als je zo’n bus tegenwoordig wilt kopen, ben je een klein vermogen kwijt. Maar je kan er ook één huren. Er is overigens ook een nieuwe versie van uit gekomen, maar die is elektrisch.

2. Mercedes-Benz Schafer Orion 600L

Is de Orion van Mercedes spuuglelijk? Ja. Vinden wíj hem daarom mooi? Zeer zeker!

campers mercedes
Een apart beestje.

En je kan er één kopen voor 29.000 euro!

3. 1992 LE 350 Airstream

Deze prachtige machine wordt aangedreven door een V8-motor. Dat is wel nodig want het is een gevaarte. Snel zijn deze campers niet, maar betrekkelijk luxe zeer zeker wel. Neem een kijkje aan boord van de Airstream in onderstaande video.

Ze hebben gelijk: dit ís kunst op wielen.

4. GM Futurliner

Deze unieke ‘camper’ werd in 1939 gemaakt door General Motors voor de New York World’s Fair. De prachtige campers werden daarnaast voor de Parade of Progress ingezet, waarin de autofabrikant door heel Amerika reiste. De enorme bus werd door vijftig studenten naar 150 verschillende stops gereden ter promotie van de toekomstvisie van General Motors.

campers futurliner
Perfect en uniek staaltje design. (Afbeelding: Wikipedia)

5. Bedford CA Dormobile

campers bedford CA Dormobile
(Afbeelding: Facebook Marketplace)

In 1969 wilde het Britse bedrijf Martin Walter Ltd een antwoord geven op het succes van de Volkswagen-busjes. En zo werd deze Dormobile, met zijn zeer uigesproken ‘mopshondneus’, geboren. Deze wagen is voorzien van alle gemakken zoals een kookplaat, oven, wastafel en kastjes.

Het is een puike campeerbus, want je kan alle bankjes neerklappen (waaronder de stoel van de chauffeur). Uitstekend dus om lekker in te kunnen tukken.

Mocht je deze prachtige wagen willen kopen ben je al snel zo’n 50.000 euro kwijt.

6. 1968 Winnebago F17

Winnebago is zonder enige twijfel een van de beroemdste fabrikanten van campers. Amerikanen zijn er dol op, maar helaas zijn de enorme rijdende huizen in Europa amper te vinden. Erg zonde, want deze F17 is wat ons betreft een absoluut meesterwerk.

Dit prachtige model is niet goedkoop. Recent is er één verkocht voor zo’n 30.000 euro (eigenlijk best betaalbaar). Daarvoor krijg je een creatie gebaseerd op een Ford P-30-chassis en een Ford 300ci-versnellingsbak.

campers winnebago
Een absoluut meesterwerk. (Afbeelding: Bring a Trailer)

7. 1986 Winnebago Chieftain 33 (Eagle 5)

Deze camper moét gewoon meegenomen worden omdat het zo’n belangrijke rol speelde in de film Spaceballs als de Eagle 5. In de Star Wars spoof (gemaakt door regisseur Mel Brooks) is het ‘t voertuig waar Barf en Lone Starr in rondvliegen (zoals Chewie en Han Solo in de Millennium Falcon).

Mocht je zelf een Chieftain willen ombouwen naar een Eagle 5, dan is de aankoop best oké. De machine kost je dan zo’n 10K (als je in de VS woont, want importkosten zijn enorm). De wagen is ook te huur in de VS, maar dan mag je er alleen in slapen.

campers winnebago
“Oh, my gosh. It’s not just a spaceship. It’s a Transformer.” (Afbeelding: Outdoorsy)

8. 1973 Commer PB

Als we het hebben over mooi door lelijkheid, dan verslaat de Commor-bus absoluut de Mercedes. Het Britse bedrijf maakte vanaf 1905 tot 1979 voornamelijk militaire voertuigen, maar ook consumentenauto’s zoals deze bijzondere PB. Als je deze auto wilt aanschaffen, is de kans groot dat je even naar de VK moet. Sowieso de moeite waard want de vraagprijzen zijn niet enorm.

9. Peacemaker 1 (en 2) – De ultieme tourcampers

Technisch gezien is dit niet een typische camper. Deze creatie is namelijk uniek (althans, er zijn twee versies). Deze bus is speciaal gemaakt voor en door fans van de band The Grateful Dead in 1986. De bedoeling was dat fans achter de populaire band aan konden tuffen tijdens een tour in de VS.

Dit gevaarte is gebaseerd op een General Motors-motor uit 1961. Het bovenste gedeelte van deze curieuze dubbeldecker (tripledecker?) komt van een General American Aerocoach uit 1950. Maar kan je er in tukken?

Fans van The Grateful Dead slapen overal en nergens dankzij… middelen.

campers peacemaker grateful dead
Als zelfs fans een eigen tourbus regelen, weet je dat je het gemaakt hebt. (Afbeelding: CoachBuild.com)

10. De Winnebago-Sikorsky Heli-home-campers

Zonder enige twijfel is dit de raarste camper ooit gemaakt. Het is namelijk een helikopter. Het gaat om een omgebouwde Sikorsky die Winnebago gebruikte ter promotie van hun ‘normale’ campers. Lang verhaal kort: check deze video van dit absurde, maar ook extreem luxe voertuig.

Van plan om op vakantie te gaan? Laat ons weten welk voertuig jij het liefst gebruikt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen