La Casa de Papel: acteurs en makers vertellen over het einde

Films & Series Jeroen Kraak 30 nov 2021
Leestijd: 4 minuten

Het is zover: het laatste deel van La Casa de Papel komt eraan. Tijdens een persconferentie vertelt de cast nog een keer over de serie.

Voor veel fans wordt het wennen in 2022: geen La Casa de Papel meer. De serie is bezig aan zijn apotheose. We zien eindelijk of de overval voor alle overgebleven bendeleden en de professor goed of slecht afloopt. Voorafgaand aan de premiere komt de cast nog een keer bij elkaar om te praten over het laatste deel.

Het einde van La Casa de Papel

Als eerste neemt Alex Pina het woord. Hij is de maker van de serie en doet uit de doeken wat we kunnen verwachten van de laatste afleveringen: “Het wordt veel meer emotioneel. We gaan terug én vooruit in de tijd om alle puzzelstukken samen te brengen. We beantwoorden alle vragen over het La Casa de Papel Universum.”

Toch ging het niet allemaal heel gemakkelijk: “Toen we klaar waren met schrijven, waren we moe omdat we dit in een recordtijd gedaan hebben. Ik heb het geen eens meer kunnen nalezen vanwege de vermoeidheid.”

Het ging dan ook niet heel soepel. “Het was zo moeilijk om de sleutel te vinden voor het einde. Het is alsof we tegen de muur knallen hoe het resultaat zou zijn. In het laatste deel zitten veel van mijn favoriete moment. De druk heeft voor iets moois gezorgd. Het is een grote verantwoordelijkheid.”

Anders dan dat we kennen

Volgens regisseur Jesus Colmenar is het nu dan ook wat anders: “Het eerste deel was vol met adrenaline en het was gecompliceerd. Nu is het einde van het verhaal met onverwachte twists. Het heeft een andere snelheid. Het is niet een oorlogsconfrontatie. Vooral de laatste aflevering is heel speciaal en heel anders dan wat we tot nu toe gedaan hebben.”

Een van de grote sterren in de serie is natuurlijk Álvaro Morte. Hij speelt de Professor en we zagen hem recent in de grote Amazon-titel The Wheel of Time. Toch is de rol voor hem in La Casa de Papel een van de mooiste: “Iets wat ik mooi vind aan de professor, is dat hij zijn menselijkheid toont, terwijl hij soms een robot lijkt. Daarbij horen fouten bij. De professor is niet perfect. Juist dat vind ik leuk om te laten zien. Het ene probleem wordt gevolgd door een andere.”

Een andere publiekslieveling is natuurlijk Pedro Alonso, oftewel Berlin. Ook voor hem is het een bijzonder seizoen: “Het is lastig om te vertellen zonder iets te verklappen. Ik ben al twee jaar dood in de serie, dus ik ben een expert om te verbergen iets te zeggen. Ik speelde mijn scènes terwijl alle andere castleden er niet waren. Dat maakte het wel apart.”

La Casa de Papel seizoen 3 review Netflix
La Casa de Papel in een eerder seizoen. Afbeelding: (Netflix)

Een bijzonder afscheid

Toch was het afscheid wat moeilijk voor hem. “Je weet dat alles een einde heeft en toen kwam er die ene brief met het verlossende woord. Ik kon het niet lezen omdat ik moest huilen dat het zou gaan stoppen. We moeten ons hart hier openen. Dit is een vaarwel waarbij we elkaar wellicht voor jaren niet zien bij elkaar. Ik kan niet echt de juiste woorden hiervoor vinden.”

Avaro beaamt dat: “Jesus moest het voor me voorlezen en ik kon zelfs niet praten. Ik was heel klam toen het eindigde, omdat La Casa de Papel een soort tweede leven was.” De acteurs dachten dat de serie na het tweede seizoen zou stoppen, maar toen kwam Netflix: “Het voelde als een tweede kans om deel te zijn van deze familie.”

De laatste dag

Hij herinnert zich dan ook goed dat laatste moment van La Casa de Papel: “Mijn laatste dag op de set was prachtig. Ik stopte met het team dat ook de eerste shoot voor de serie deed. Het was heel emotioneel maar ook een bevrijding. We hebben het beste uit de karakters gehaald en het is een goede beslissing om te stoppen. We geven aan de fans wat ze verdienen. Als we door zouden gegaan was er een kans dat het compleet mislukte. Je moet stoppen op het hoogtepunt”

Miguel Herrán, oftewel Rio, kan er over meepraten: “Het was een moeilijke show voor ons. We lachen nu maar hebben er echt veel voor moeten doen. Het is tegelijkertijd een showcase voor de internationale arena. Dat is echt een heel mooi cadeau. Ik zal iedereen missen maar het is een groot geschenk. Het begon als een kleine nationale show en is nu een internationale serie.”

Van Stockholm tot Tokyo in La Casa de Papel

Esther Acebo (Stockholm) sluit zich erbij aan: “Als in iets je passie legt, kost het veel kracht. Je werkt samen met een team en dat zorgt voor een goede chemie. Je ziet dat ook terug op het scherm. Voor mij is het ook wel apart. Ik dacht dat mijn karakter zou sterven. Dus elk nieuw avontuur was een cadeau.”

Úrsula Corberó is op een andere manier aan cadeaus gekomen: “Ik heb alles meegenomen met me na het tweede seizoen omdat ik dacht dat het ‘t einde van de serie zou zijn. Dat deed ik opnieuw tijdens het vijfde seizoen. Ik heb een ketting meegenomen. Is het stelen? Niemand heeft ernaar gevraagd,” vertelt ze lachend.

La Casa de Papel seizoen 5 Part 2 zie je vanaf vrijdag 3 december op Netflix.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen