Pijnlijke eerste reviews voor La Casa de Papel spin-off Berlin

Films & Series Jeroen Kraak 29 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Netflix wil met Berlin knallend 2023 uitgaan. Helaas lijkt dat niet te lukken, want de eerste reviews van de La Casa de Papel-prequel zijn behoorlijk negatief.

Als je La Casa de Papel hebt gezien, weet je dat Berlin naast de professor het meest iconische karakter uit de serie is. Zijn bijzondere voorkomen laat je ‘m het ene moment haten, terwijl je op het andere moment medelijden hebt met hem. Het is dan ook het ideale personage om een prequel van te maken, al lijkt dat niet helemaal volgens plan te zijn gegaan.

Verschillende media hebben Berlin al mogen zien op Netflix. Helaas zijn ze niet al te positief over de nieuwe La Casa de Papel-prequel.

Berlin is het tegenovergestelde van La Casa de Papel

We beginnen bij The Washington Post. De krant noemt het een herhaling van de La Casa de Papel-formule, maar dan zonder succes. “Een deel van de oorspronkelijke charme van het origineel lag in hoe amusant onprofessioneel de dieven waren. Ze bezweken routinematig voor passie en impulsen in plaats van zich op hun werk te concentreren. Maar er waren flitsen van oprechte genialiteit en verbondenheid.”

Hoe anders is dat volgens de reviewer in Berlin. “Toewijding mag je het leiderschap van Berlin niet noemen. Hij stelt onredelijke eisen en brengt iedereen in gevaar, terwijl hij ondertussen ondeugend naar de camera kijkt. Zelfs Pedro Alonso kan het met zijn charme niet interessant maken. Het lijkt daarmee meer op een goedkope overval in plaats van een iconische zoals in La Casa de Papel.”

Een soap-achtige flashback van Netflix

The Daily Beast ondersteunt dit. Sterker nog, het medium adviseert je om de Netflix-serie te skippen. Hoewel de serie er cinematisch net zo goed uitziet als La Casa de Papel, mist het echte charme en kleurrijke karakters.

Maar daar blijft het dan ook bij, volgens het medium. “Berlin heeft een bijzonder vlak plot. Een breed opgezette groep antihelden die niet zo fascinerend zijn als die van La Casa de Papel.”

Daar zit dan ook mede het probleem, de vergelijking met het eerdere meesterwerk op Netflix: “Geen van de liefdesverhalen in Berlin is zo spannend als in La Casa de Papel. Slechts flashbacks zijn de kostbare edelstenen van Berlin. Ze zijn te zeldzaam en verdomd moeilijk om eruit te halen.”

Het enige wat Berlin steelt, is je tijd

Ook Collider is niet al te positief. Volgens het medium hebben de makers veel foute keuzes gemaakt. “Berlin faalt al vanaf de start. De makers willen Berlin menselijk maken, in plaats van zijn karakter in La Casa de Papel te omarmen.”

Pijnlijke eerste reviews voor La Casa de Papel spin-off Berlin
Geen positieve toost. (Afbeelding: Netflix)

Daarnaast is de reviewer ook niet te spreken over de positie van vrouwen in de serie. “De serie omarmt vrouwonvriendelijkheid. Het normaliseert intimidatie en stelt vrouwen voor als naïef en makkelijk manipuleerbaar.”

Maar dat is niet alles. Het plot is volgens hem onlogisch en leunt op toevalligheden. Er wordt prioriteit gegeven aan coole scènes boven een goed bedacht verhaal.

Al deze reviews lijken het eens te zijn dat Berlin helaas een verspilling van je tijd op Netflix is. Je kunt volgens de schrijvers beter iets anders kijken.

Toch moet je je mening niet alleen laten afhangen van reviewers. Misschien haal je zelf juist wel veel lol uit een serie die anderen niet goed vinden. Of dat bij Berlin ook zo is, kan je nu checken op Netflix. Alle acht afleveringen van de La Casa de Papel-prequel staan nu op de streamingdienst.

Netflix, Disney+ en HBO Max veranderen flink in 2024

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen