Jelle van Es
Jelle van Es Gadgets 3 jan 2018
Leestijd: 3 minuten

Vijf klassieke Lego-sets uit je jeugd die nu veel geld waard zijn

Ken je dat gevoel? Het is de ochtend van je verjaardag en na weken wachten krijg je van je ouders een enorm kado. Je maakt het open en achter het verpakkingsmateriaal gaat het geen schuil waar je al zo lang naar uit heb gekeken: een Lego-kasteel. Niet veel later maak je waarschijnlijk de domste fout uit je nog jonge leven: je opent de Lego-set en begint te bouwen. Als je dat niet had gedaan en de doos gewoon keurig in een kast had gestopt, dan had je dertig jaar later namelijk honderden euro’s met de set kunnen verdienen!!!

Want een aantal van de klassieke Lego-sets gaan voor belachelijk hoge prijzen op eBay naar een andere eigenaar. Dit zijn daarbij een paar sets die je enorm veel geld op kan leveren.

Het Zwarte kasteel uit 1988 (Lego nummer 6085)

Verkoopprijs: 1800 euro
We beginnen dit lijstje met klassiekers in 1988. In dat jaar kon je dit prachtige zwarte kasteel scoren. Het pakket gaf je de mogelijkheid om een kasteel te bouwen dat uit drie delen bestond en dat je kun uitvouwen om er zo makkelijk bij te komen. Het werd geleverd met twaalf soldaten en een paar paarden. Destijds zal het waarschijnlijk iets van 100 gulden hebben gekost, waardoor de minst in dertig jaar tijd zo’n 1750 euro is geweest.

Lego set

De Lego Piratenboot uit 1989 (Lego nummer 6285)

Verkooprijs: 950 euro
Piraten waren dertig jaar geleden superhip en daarom is het niet gek dat complete generaties zijn opgegroeid met of deze boot, of de versie van Playmobile. Ikzelf heb nog met deze boot gespeeld bij vrienden en daarvan weet ik nog dat het een indrukwekkende grote unit was. Met zijn zijlen, de vele kanonnen en de grappige piratenfiguren heb ik heel wat avonturen met dit ding beleeft. Het was wel een duur ding, dat weet ik ook nog. Ik gok dat hij voor 129 gulden in de winkel lag, waardoor de winst hier z’n 870 euro is geweest.

Lego set

Het Lego-kasteel met spook (Lego nummer 6081)

Verkooprijs: 900 euro
De eerste alinea is gebaseerd op mijn eigen ervaringen, want dit pakket heb ik gewoon als kado gekregen. Ik denk dat ik acht was toen ik dit ding kreeg en het is in mijn herinneringen één van de tofste verjaardagskado’s ooit. Dit jaar moet ik het bijvoorbeeld met een tandenborstel doen… Anyway, dit pakket is fantastisch. Het geeft je het gevoel dat je een kasteel op een berg bouwt en het wordt geleverd met een glow in the dark spook. Ook heeft het een kerker waar je slechteriken in kunt opsluiten en is er een valluik waar je vijanden naar toe kon lokken. Je leest het al, ik heb hier zo ongelofelijk veel mee gespeeld. Had ik dat maar nooit gedaan, want met een aankoopprijs van zo’n 100 gulden had ik dus 750 euro winst gehad…

Lego set

De zeldzame Monorail uit 1990 (Lego nummer 6399)

Verkoopprijs: 2200 euro

Mocht je deze set op zolder hebben staan: hij is veel geld waard. Maar als je hem ongeopend hebt, dan ben je spekkoper. De combinatie van de nieuwstaat en de relatieve zeldzaamheid van dit pakket heeft er voor gezorgd dat hij voor maar liefst 2200 euro van eigenaar is gewisseld. Dat zijn bedragen waar je heel wat leuke dingen mee kunt doen en een eventueel jeugdtrauma van het nooit heb mogen openen goed kan verwerken.

Lego set

Het piratenfort uit 1989 (Lego nummer 6276)

Verkoopprijs: 1300 euro

De laatste uit dit vijfluik is dit prachtige piratenfort, dat heel erg goed past bij de eerder genoemde piratenboot. Je had destijds of een voorliefde voor ridders of voor piraten en dit fort is eigenlijk het alternatief op de eerder genoemde kastelen. Het fort werd geleverd met een achttal figuurtjes, waarvan twee piraten. Kon je spelen dat die twee piraten het fort aanvielen om daar de schatten te pakken. Destijds waarschijnlijk iets van 100 gulden, waardoor je een winst van bijna 1250 euro had kunnen noteren.

Lego set

Dus hup: ga die zolder op en hoop dat je ergens nog een doos heb liggen die je destijds genegeerd heb. Wellicht dat een tante van jou je zo’n set gaf, terwijl je met je zestien jaar in compleet andere dingen geïnteresseerd was. Check ook welke Pokémon-kaarten een fortuin op kunnen brengen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!