Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Gaming 23 feb 2021

Onderzoek: PS5-controller gaat binnen een jaar kapot

De PlayStation 5 is een verdomd fijne spelcomputer, die wordt geholpen door een uitstekende controller. Maar deze PS5-controller lijkt wat problemen te kennen. Eerder was er al sprake over drift-problemen en nu hebben we slecht nieuws over de levensduur.

De mensen van iFixit hebben de PS5-controller uit elkaar gehaald en gekeken naar hoe het allemaal in elkaar zit. En daaruit blijkt dat de levensduur niet heel erg lang lijkt te zijn.

PS5-controller gaat niet lang mee

De PS5-controller maakt gebruik van redelijk standaard Joysticks-modules. Deze wordt ook gebruikt bij de PS4-controller, de Xbox One-controller en zelfs bij de dure Xbox One Elite-controller. Het is een beetje technisch verhaal in de onderstaande video, maar het komt er op neer dat de controller niet heel erg lang mee gaat. Als je kijkt naar hoe je een controller gebruikt en hoe lang het volgens de gebruiksaanwijzing mee zou gaan, dan komt het er op neer dat de controller na 417 uur op zijn maximale standaard zit. En dat betekent dat je binnen een jaar problemen kan krijgen met je controller.

Het voordeel is, dat je dan bij eventuele problemen nog binnen de garantie zit. En omdat het driften bij de PS5-controller steeds vaker opduikt (het feit dat het al zo vroeg misgaat is geen goed teken), is de kans groot dat Sony uiteindelijk met een omruilprogramma gaat komen. Zeker omdat er in de Verenigde Staten nu verschillende rechtszaken worden voorbereid die op dit punt Sony gaan aanklagen.

Drie opties

De maker van de video sluit af dat er eigenlijk drie oplossingen zijn. Je kunt het probleem zelf gaan oplossen door de controller uit elkaar te halen en de joystick-module te vervangen. Als het nog binnen de garantie valt, en dat doet het voorlopig nog wel, dan kun je de PS5-controller omruilen. En als je buiten de garantie tegen dit probleem aanloopt, dan zit er niks anders op dan een nieuwe te kopen.

Hands-on met de DualSense-controller: PS5 next-gen gevoel

Reageer op artikel:
Onderzoek: PS5-controller gaat binnen een jaar kapot
Sluiten