Waarom LG’s superdunne speakers de toekomst van audio zijn

Tech Jeroen Kraak 6 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

We genieten allemaal van muziek, maar er is nog veel te winnen. Dat laat LG zien tijdens CES 2023. Het komt nu met flinterdunne speakers die de audio kunnen veranderen.

Als je ergens onderweg muziek luistert, heb je waarschijnlijk AirPods of earbuds in. Die oortjes zijn natuurlijk gigantisch klein. Waarom hebben we in huis dan nog zulke grote boxen staan voor goed geluid. Volgens LG kan het echter een flink maatje kleiner.

LG met ultra smalle speakers

En met een maatje kleiner, bedoelen we echt heel klein. Niet in de lengte, maar wel in de breedte. Deze speaker is namelijk net zo smal als een velletje papier, waardoor je ‘m daadwerkelijk overal kan plaatsen. En dat betekent dus dat het op veel plaatsen en producten is toe te passen. Het enige wat aan het einde zit, is een smal koperen kabeltje.

De grote vraag is natuurlijk hoe LG dit voor elkaar krijgt. Voor geluid moeten natuurlijk trillingen gecreëerd worden. Een traditionele speaker start met trillingen vanuit het midden, waardoor de rest van de onderdelen dit versterken.

Deze nieuwe speaker van LG heeft dat niet nodig. Het laat het materiaal waarop het geëmbed wordt om zich heen trillen in verschillende frequenties en dat is dus ook tegelijkertijd de versterker.

Klein is echt klein

Om precies te zijn is deze LG-speaker 12 bij 6 centimeter en is deze slechts 0,3 millimeter breed. In totaal is dit alles goed voor een gewicht van 12 gram. Fabrikanten kunnen deze speaker dus makkelijk kwijt achter bijvoorbeeld een scherm. Zo kunnen televisies of laptops dus weer wat dunner worden.

Daarnaast is er ook nog een ander probleem bij televisies. Je herkent het vast wel dat het geluid uit je flatscreen televisie niet optimaal is. Doordat alles plat moet zijn er kleinere ruimtes nodig om een grootser geluid te produceren. Stel je voor dat je deze smalle speaker over de hele lengte kunt plakken. Dan is dat probleem opgelost.

Eerst in auto’s

Toch lijken de eerste klanten van LG autofabrikanten te worden. Doordat je deze speakers in hoofdsteunen kunt plaatsen, hoeft het geluid een minder verre afstand af te leggen dan je huidige speakers. Daardoor wordt het dus nog beter.

Dit klinkt natuurlijk bijna zo goed als het geluid dat uit deze speaker komt, maar het moet nog wel allemaal verder ontwikkeld worden om het echt toepasbaar te maken. Een releasedatum kan dan ook nog niet gegeven worden door LG.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen