LG presenteert doorzichtige OLED-tv die je gewoon wil hebben

Televisies Jeroen Kraak 8 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

LG kondigde afgelopen week al veel nieuwe producten aan, voorafgaand aan CES 2024. Het bedrijf heeft het beste echter voor het laatst bewaard: een doorzichtige OLED-tv, die een flinke indruk weet te maken.

LG hoort, samen met Samsung, bij de top als het gaat om televisies. De Koreaanse bedrijven hopen elkaar dan ook continu af te troeven met futuristische modellen.

Op CES 2024 toont LG nu ‘s werelds eerste transparante OLED-tv, die ook echt op de markt komt. Eentje die ook nog eens hoofdzakelijk draadloos is.

De doorzichtige OLED-tv van LG tijdens CES 2024

De LG Signature OLED-tv heeft een grootte van 77 inch. Het meest opvallende is dat deze doorzichtig is. Transparante televisies hebben we natuurlijk al vaker gezien, maar dit waren geen OLED-modellen. Dat maakt het dus extra bijzonder.

Maar laten we je eerst vertellen wat OLED precies is. In tegenstelling tot een gewone LCD-televisie bestaat elke pixel in een OLED uit organische materialen. Het is hierdoor mogelijk om elke pixel apart te verlichten, zonder dat er achtergrondlicht nodig is. Hierdoor is zwart dus ook echt zwart, wat zorgt voor nog betere details. Een nadeel is wel dat de tv daardoor minder sterk is in het tonen van lichtere kleuren, omdat het net wat minder helderheid heeft.

CES 2023, Las Vegas, Gadgets
Dit transparante model toonde LG nog tijdens CES 2023. In tegenstelling tot de signature, was dit een concept. (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Het is dan ook een behoorlijke uitdaging om een doorzichtige tv te maken met OLED. Daar heeft LG gelukkig aan gedacht, want het heeft een contrastscherm toegevoegd zodat je nog beter kunt kijken naar bepaalde films of shows. Deze rolt dan automatisch naar beneden.

Compleet transparant

Doordat de televisie doorzichtig is, heeft LG ook een speciaal canvas ontwikkeld. Zo lijkt het alsof projecten echt in de kamer zweven. Daarnaast is er voor de onderkant ook een speciale T-bar functie. Hiermee kun je bijvoorbeeld nieuwsberichten of het weer weergeven, terwijl de rest van het scherm transparant blijft.

Hoewel je voor de absolute beeldkwaliteit beter een ‘normale’ OLED kunt kopen, gezien de prijs, lost dit model een groot probleem op. Veel mensen vinden dat een televisie de inrichting verstoort in de huiskamer. En eerlijk gezegd is zo’n groot zwart scherm niet echt mooi. Met een transparante televisie heb je dat probleem niet. Je kunt hem natuurlijk tegen de muur zetten, maar de transparantie maakt hem ook ideaal om neer te zetten als scheidingswand tussen bijvoorbeeld de woon- en eetkamer.

Bijna draadloos en een flink prijskaartje

Voor het beeld maakt de LG Signature OLED gebruik van de Zero Connect Box. Deze stuurt 4K-beeld en geluid naar de tv. Daardoor heb je dus geen HDMI-kabels nodig die naar de televisie zelf lopen; je sluit ze gewoon aan op het kastje. De enige kabel die wel naar de televisie loopt, is die voor de stroom, maar die valt prima weg te werken.

In tegenstelling tot wat we vaak op CES zien, is dit geen concept-tv, maar een echt model. De bedoeling is dan ook dat deze waarschijnlijk in de tweede helft van 2024 op de markt komt.

LG heeft nog geen prijzen voor dit model bekendgemaakt, maar verwacht dat je deze OLED-tv echt aan de bovenkant van de markt zult vinden. Het is natuurlijk een compleet nieuwe techniek en daar betaal je gewoon voor. Als je echter beeldkwaliteit boven esthetiek verkiest, kun je beter gaan voor een ‘traditionele’ zwarte OLED.

CES 2024 | LG stunt met krankzinnige gamemonitor en innovatie voor je elektrische auto

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen